Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Kršćanski terorista Breivik i srpski nacionalizam
ROBERT DONIA: SRPSKA NACIONALISTIČKA IDEOLOGIJA POREMETILA JE HISTORIJSKE TOKOVE I DOVELA DO KAMPANJE ETNIČKOG ČIŠĆENJA I NA KRAJU GENOCIDA U BIH
Autor: AA
Objavljeno: 19. April 2012. 20:04:04
Američki historičar Robert Donia izjavio je da je "srpski nacionalizam ideologija koja je poremetila historijske tokove, dovela do kampanja etničkog čiščenja i na kraju genocida u BiH". Donia je za agenciju Anadolija komentirao priznanje ekstremnog desničara iz Norveške, Andersa Breivika, koji je na sudu rekao da se prije masakra 77 ljudi u Norveškoj "sreo sa militantnim srpskim nacionalistom u Liberiji koji ga je inspirisao da počini zločin".

Donia je istakao: "Mislim da nije dobro tražiti inspiraciju u bilo kojem od nacionalizama 90-ih godina, bilo da je riječ o hrvatskom, bošnjačkom ili srpskom nacionalizmu. Zbog toga što su svi ti nacionalizmi, a pogotovo srpski i hrvatski, zasnovani na separatizmu koji u sebi sadrži nasilje u svrhu osiguranja kombinacije etnički čiste teritorije i čistoće nacije koja živi na njoj. Ta otrovna kombinacija, srpska zemlja-srpski narod ili hrvatska zemlja-hrvatski narod, kao i neka manifestacija bošnjačkog nacionalizma, je nešto što ja vidim kao opasnost. To je u velikoj kontradikciji s onim čemu demokratski svijet i Evropa teže".

Profesor historije na Univerzitetu Michigen, ekspert za Balkan i svjedok haškog Tužiteljstva u slučajevima protiv bivših lidera Srbije i Republike Srpske, Rober Donia, kazao je da "balkanski nacionalizmi uvijek prijete da izazovu nasilje, štetni su po stabilnost i ekonomski razvoj čitavog svijeta".

Donia je podsjetio da je srpski nacionalizam oživljen u Srbiji sedamdesetih godina XX vijeka, a da je u BiH stigao u kasnim mjesecima 1989. i početkom 1990. "Kao forma nacionalizma, srpski nacionalizam je u tom periodu postao radikaliziran, ne samo zbog utjecaja Beograda i beogradskih intelektualaca već i zbog planova političkih vođa Srba iz BiH", poručio je Donia.Ostali prilozi:
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22
» ONLINE UPITNIK ZA MAPIRANJE BH. DIJASPORE
B.net | 26. September 2017 20:25
» KAKO ALEKSANDAR VUČIĆ I SRBIJA MOGU OKRENUTI PROŠLOSTI PREMA BUDUĆNOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. September 2017 13:20
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENSKA DŽAMIJA
11. June 2018 18:02