Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

DODIKOV IDIOTLUK
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 09. April 2012. 21:04:55
Poruke bošnjačkih političara date povodom obilježavanja "opsade Sarajeva", te falsifikavanje istorije koje je izvršeno tom prilikom, će uticati na dalje dogovore oko rješavanja nekih ključnih pitanja u BiH, poručio je danas , Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Naravno da je nemoguće da ovdje postoji jedna istina o ratu, ali tako pompezno pokušavati da se prikaže samo jedna istina kao važeća govori o potrebi da mi u RS o tome moramo da vodimo računa i da su samo naivni oni koji misle da na Republiku neće biti ataka", naglasio je Dodik .

On je istakao da su obilježavanje "opsade Sarajeva" i poruke bošnjačkih političara koje su to pratile bili svojevrsni atak na sve današnje savremenike Republike Srpske, javlja Srna.

Istakavši da treba žaliti za svakom žrtvom i obilježavati stradanja, kao i da je nesumnjivo da je u Sarajevu tokom rata bilo mnogo muslimana koji su nedužni nastradali, a što nije trebalo da se desi, Dodik je napomenuo da u Sarajevu posljednjih dana nije radilo o odnosu prema žrtvi, već o zloupotrebi žrtve.

Naveo je da bi mnogo bolje bilo da se tokom obilježavanja događaja u Sarajevu išlo ka objektivnoj istini o svemu. Dodik je naglasio da u tom smislu treba pročitati knjigu Jasušija Akašija nekadašnjeg specijalnog izaslanika UN za Jugoslaviju, u kojoj se na objektivan način prikazuju neki ratni događaji.

Komentarišući navode Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, članova Predsjedništva BiH da se u Sarajevu u Drugom svjetskom ratu i prije 20 godine vodila borba protiv fašizma, Dodik je napomenuo da je činjenica da je tek mali broj muslimana, i to, tek na kraju Drugog svjetskog rata, kada je shvatio ko su pobjednici, pristupio partizanskom pokretu.

"Naš glavni grad je Banjaluka, pa i Beograd, a ne Sarajevo. To može da piše, ali u takvom glavnom gradu ne participiramo, niti ga doživljavamo kao takvog. Ako neko misli da nama nametne priču o Sarajevu kao glavnom gradu, grdno se vara", zaključio je Dodik.Ostali prilozi:
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22
» ONLINE UPITNIK ZA MAPIRANJE BH. DIJASPORE
B.net | 26. September 2017 20:25
» KAKO ALEKSANDAR VUČIĆ I SRBIJA MOGU OKRENUTI PROŠLOSTI PREMA BUDUĆNOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. September 2017 13:20
Ostali prilozi istog autora: