Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
BOSNIA AND HERZEGOVINA IS THE HOMELAND OF BOSNIAKS
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Islamske teme

U povodu 11 godina postojanja Džema’ata Novi Bar
POZVATI ODGOVORNE U IZ CRNE GORE, ODBORU IZ BAR, BOŠNJAČKOJ STRANCI, DA ISPUNE OBEĆANJE
Autor: B.net
Objavljeno: 05. April 2012. 03:04:36
Kliknite na sliku za uvećati
BISMILLAHIR-RAHMANIR-RAHIM


Poštovana braćo i sestre,
Hvala Uzvišenom Allahu dž.š. što sam u mogućnosti da vas podsjetim aktuelnost i vjerodostojnost pažnje misli Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.:
„Vezu sa ovozemaljskim svijetom i životom, i Božiju nagradu i poslije smrti imaju osobe koje podare zajednici poklon trajne vrijednosti, učine dijelo opšte društvenog značaja, podignu ili omoguće opšte humanu zadužbinu“.
Neka je salavat i selam na Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu i rod, na njegove ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana. Amin!

Jedan naš prirodnjak i borac za očuvanje prirodnih ljepota i čovjekove sredine, jednom prilikom reče: „Nije dovoljno da čovjek ima samo oči i uši, da bi pravilno vidio i osjetio sve čari i svu ljepotu prirode, već treba imati i osjećaj prave ljubavi i smisla za to“. Ove riječi mi se veoma dopadoše, jer stoje na istini – da se prave ljepote uopšte mogu osjetiti i doživjeti jedino čulima srca i duše, a čula otvara i osposobljava samo istinska ljubav. Koliko god ovo pravilo važi - vrijedi za prirodu, kao Božije djelo, tako isto ono vrijedi za Božiju riječ i Božiju istinu.

Sposobnost da se vidi ljepota istine i čuje njen glas stiče se na putu obasjanom svijetlom ljubavi. To je put Svemogućeg i Hvaljenog. Prvi koji dobi mogućnost slijediti taj put bijaše Božiji Poslanik s.a.v.s. U zrakama svjetla što mu obasjaše taj put, mogao je ugledati sve ljepote plemenitog duha ovoga svijeta i uputiti nas da činimo dobra djela što nam je hadisom koji uzeh za moto ovog obraćanja.

U čvrstoj vjeri u Allaha dž.š. i ljubavi prema Božijem Poslaniku s.a.v.s., polazeći od duhovnih, kulturnih i društvenih potreba muslimana Novog Bara, ističući pritom brigu za odgoj i odrazovanje naše djece, kao trajnu kategoriju i zaštitni znak svih tih potreba, na putu Svemoćnog i Hvaljenog, grupa muslimana (Allah dž.š. najbolje zna ko su oni) 20.decembra 2000. godine, dogovorili su se da u cilju ostvarenja navedenih potreba, formiraju Inicijativni odbor džema’ata Novi Bar, koji i održa svoju prvu sjednicu.

Znači, 21.decembra 2000.godine, a dana 06.januara 2001.godine prvu sjednicu Osnivačkog odbora, koji pripremi i održa Osnivačku skupštinu džema’ata 29.marta 2001.godine (04.Muharema 1422. h.g.).

Sjećanje na dane teške borbe da imamo priznat džema’at od strane IZ Crne Gore i Odbora IZ Bar, i da smo uspjeli da u toj borbi učvrstimo džema’at ne daje za pravo meni, a ni vama da nastavimo trasirani put sa Osnivačke skupštine i da se jedinstveno svim raspoloživim sredstvima, u skladu sa mogućnostima, izborimo u lokalnom Parlamentu, za izgradnju vjerskog objekta na Topolici I, kao uslov svih uslova bez alternative u rješavanju iskazanih potreba muslimana Novog Bara, a time i našeg biološkog opstanka.

Poštovana braćo, i mi i vi imamo pravo na zabrinutost, a pogotovu zbog minulih i ne davnih obećanja od strane Reisa IZ Crne Gore, predsjednika IZ-e Bar, Bošnjačke stranke, koja ni do danas nisu ispunjena, ali nemamo pravo da spustimo glavu i ne vidim šta su dobile i kako: pravoslavna i katolička crkva.

Pozivam Odbor džema’ata da jasno i glasno, bez oklijevanja pozove odgovorne u IZ Crne Gore, Odboru IZ-e Bar, kao i Bošnjačke stranke Bara i šire, da obećano ispune. Neka njihove uši čuju šta je dobro za nas jer to je i njihovo dobro, a za razumne je dovoljna sura El-Asr: „Tako mi vremena, čovjek doista gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine“.

Vaš poziv odgovornim je vaše pravo koje niko pametan ne može osporiti. Međutim kao i do sada vašem pozivu neće se svi odazvati, izuzev najsavjesnijih koji razmišljaju na duže staze! Oni koji razmišljaju samo za danas, već sjutra će im biti kasno da nadoknade ono što su trebali uraditi prije toga!

Ja ne sumnjam da ih vaš poziv neće povratiti na put Svemoćnog i Hvaljenog i da će oni inša-Allah učiniti sve da se naš cilj ostvari. Ni „majka ne dadne hrane djetetu dok ono ne zaplače“, pa tako ni mnogi pojedinci ni institucije i ne sjete se nekih ljudi i njihovih potreba, dok oni ne zavape i u cilju razuma podignu glas.

U svakom slučaju, smatram ovo potrebnim i molim Allaha Uzvišenog da nam pomogne u nastojanju da obezbjedimo za sebe i svoju djecu, jadan miran kutak za naš duhovni i moralni oporavak i ozdravljenje. A zar može biti ljepši kutak od onog u kojem mi i naša djeca učimo kako treba vjerovati, druge voljeti i moralno se ponašati!

Uz dovu Allahu dž.š. da nam pomogne da se popravimo koliko možemo, i u čvrstoj vjeri u Allaha dž.š. i ljubavi prema Poslaniku Muhammedu s.a.v.s. izgradimo vjerski objekat u Novom Baru.

Ve-s-selamu alejkum ve rahmatulahi ve berekatuhu!

Vaš brat,
Mirsad Mehinagić

Bar, 29.03.2012.Ostali prilozi:
» ISLAM ZABRANJUJE EZIJET (UZNEMIRAVANJE) VJERNIKA
Nezim Halilović Muderris | 27. March 2015 14:00
» ALJO EF. CIKOTIĆ POSJETIO DŽEMAT U MALMöU
Emir Žiško | 22. March 2015 12:30
» ŠEJTANSKE OBMANE SU ZA NEKE LJUDE KERAMETI
Abdullah ef. Hodžić | 20. March 2015 16:55
» HFZ. AID TULEK NOVI HAFIZ ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH
Meadin Mrndžić | 16. March 2015 01:08
» DŽENNET JE POD STOPALIMA NAŠIH MAJKI
Nezim Halilović Muderris | 13. March 2015 16:22
» NASTAVAK GRADNJE PRVE DŽAMIJE U GRACU
Emir Serdarević | 26. February 2015 13:56
» PROFESOR ŠEFIK KURDIĆ GOSTOVAO U TUZLI
Mersada Nuruddina Agović | 13. February 2015 15:13
» PISMO SUĆUTI REISU-L-ULEME
MINA | 23. January 2015 12:18
» HANEFIJSKI UČENJACI O ŠIIJAMA
| 21. January 2015 14:46
» JUSUF BEĆOJA, HAFIZU-L-KUR'ANI-L-KERIM
Meadin Mrndžić | 17. January 2015 19:46
» ČIKAGO U SVJETLU MEVLUDA
B.net | 06. January 2015 15:52
» STARA DŽAMIJA U RUJNICI
Enes Imamović | 21. December 2014 23:03
Ostali prilozi istog autora:
» METODIKA RADA IMAMA U DŽEMATU
24. March 2015 19:04