Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Reisu-l-ulema akademik dr. Mustafa ef. Cerić u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama
OPAŠIMO SE STRPLJENJEM DO OSTVARIVANJA BOŠNJAČKE SLOBODE
Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. March 2012. 22:03:59

Prva posjeta Bosansko-hercegovačkom islamskom centru u New Yorku: Akademik dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ u BiH

U vešednevnu posjetu SAD boravi akademik dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. On je pored brojnih aktivnosti koje je imao u Ujedinjenim narodima, u petak (23.mart), održao hutbu u mesdžidu u UN na kojoj su bili prisutni diplomatski predstavnici islamskih zemalja. Ovom prilikom reisu-l-ulema je uručio kopiju Kur’ana azimišana sa posebnom kaligrafijom koji se preko trista godina čuva u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

U vremenu boravka u New Yorku Reisu-l-ulema je posjetio i Muzej za jevrejsku baštinu (Museum of Jewish Heritage), gdje se sastao sa direktorom Davidom Marwellom, koji su sa "Sarajevskom Haggadom" obnovili sjećanje povodom 520 godina bosansko-jevrejskog prijateljstva (1492-2012).

U petak večer reisu-l-ulema dr. Cerić je posjetio Bošnjake koji su okupljeni pod krovom Bosansko-hercegovačkog islamskog centra (BHIC). Ovo je ujedno njegova prva posjeta ovom džematu. Članovi ovog džemata su mahom preživjele žrtve posljednjeg genocida u Bosni i Hercegovini. BHIC je osnovan 1993. godine, u periodu dok su njihovoj domovini BiH divljale agresorsko-genocidne srpsko-crnogorske i hrvatske vojne i paravojne horde. U proteklom periodu mijenjali su prostore i adrese, međutim pred kraj prošle godine kupili su i isplatili objekat na prestižnom dijelu njujorške Astorije, koja je smještena preko puta Manhattana.

Već u ranim večernjim sahatima u Bosanskom centru su počeli pristizati Bošnjaci, članovi drugih džemata i organizacija koje djeluju na području američkih saveznih država New York, New Jersey… koje su sa srdačnom dobrodošlicom dočekivali članovi odbora na čelu sa predsjednikom Esedom Hamzom.
Odmah po ulasku Reisu-l-uleme u prostor mesdžida u znaku dobrodošlice i poštovanja svi prisutni su svog duhovnog, naravno i bošnjačkog nacionalnog lidera dočekali na nogama. Reisu-l-ulema je prošetao među njima rukujući se, posebno se zadržavajući u razgovoru sa mladima interesirajući se kako uče. Prisutni nisu mogli sakriti zadovoljstvo i radost za dolazak svog Reisu-l-uleme i njegovu potpunu otvorenost koji je svima razgalio prognaničke napaćene duše.


a


SASTANAK SA SANDŽAČKIM BOŠNJACIMA: Odmah po dolasku u mesdžid krenulo se sa pripremljenim sastancima sa Reisu-l-ulemom. Prva delegacija su činili predstavnici Inicijativnog odbora Bošnjačke kulturne zajednice i Predstavništva Sandžaka u New Yorku. Uz birane riječi dr. Mersim Ziljkić je selamio i poželio dobrošlicu Reisu-l-ulemi posebno mu ukazijući da ga prisutni na sastanku IZ u BiH sa njim na čelu doživaljavaju svojim jedinom matičnom institucijom i njega liderom svih Bošnjaka i muslimana na Balkanu. Smajle Srdanović se zahvalio reisefendiji što je pored svih obaveza odvojio malo vremena da porazgovara i posavjetuje aktiviste njijorških džemata i inicijatore osnivanja BKZ u New Yorku i Sjevernoj Americi...

Reisu-l-ulema je između ostaloga naglasio da je dug put ispred nas te da se opašemo strpljenjem do ostvarivanja bošnjačke slobode. S obzirom da su prisutni na ovom sastanku bili Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka, Reisu-l-ulema je u krtakim crtama obijasnio prirodu problema koji su stvoreni u IZ.
- U Sandžaku postoji samo jedna Islamska zajednica i to na čelu sa muftijom Muamer ef. Zukorlićem, - rekao je reisu-l-ulema dr. Cerić, nastavljajući: Pokušaj razbijanja Islamske zajednice na čelu sa Ademom Zilkićem – to je izdaja!, istakao je on posebno naglašavajući: Podržite muftiju Zukorlića, jer Muamer se rađa samo jednom u sto godina!

Na pitanje o Sandžaku Reisu-l-ulema je istakao: “Sandžak će biti regija sa prekograničnom autonomijom po svim demokratskim standardima koje su zacrtale europske institucije. To nas obavezuje da se svi uključimo u riješavanju sandžačkog pitanja”.
Reisu-l-ulema je posebno naglasio da podržava osnivanje BKZ Sjeverne Amerike sa sjedištem u New Yorku.

SASTANAK SA BOŠNJACIMA UTICA-e: Odmah nakon ovog sastanka Reisu-l-ulema se sastao sa predstavnicima džemata iz Utica-e koji su predstavili aktivnosti svog džemata i pozvali ga na svečano otvaranje džamije i modernog Bošnjačkog islamskog centra koji se nalazi u centru Utica-e. Reisu-l-ulema je prihvatio poziv.

Dok su trajali sastanci, mesdžid BHIC je bio pretijesan da primi sve one koji su željeli vidjeti i poslušati svog Reisu-l-ulemu. U predakšamsko vrijeme prisutnima se obratio imam u džematu Mehdija Demirović, koji je između ostaloga istakao važnost rada i ulogu članova Savjetodavnog vijeća BiH u Washingtonu i pozvao prisutne da se odazovu pozivu sponzoriranja njihovog rada koji je od velike važnosti za BiH, Bošnjake ali i sve one narode koji BiH doživljavaju jedinom domovinom.
Akšam namaz je predvodio Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, sa čim je započeo zvanični dio programa njegovog zijareta ovom džematu. Njegovo obraćanje moglo bi se nenametljivo podijeliti u dva dijela. U prvom, dužem dijelu, bilo je duhovno islamsko, koje u biti nedostaje ovom dijelu bošnjačkog ummeta u New Yorku; i drugi dio, bošnjačko nacionalni, koji zbog djelovanja raznih mešetara, službi i družbi zapada u nepredviđenu krizu.

DŽEMAT I PRIJATELJI: Odmah nakon Akšam namaza u uvodnom obraćanju Reisu-l-ulema je kazao:
- Važno je raditi na jačanju džemata i sigurnosti Bošnjaka. Uz druženje sticati prijatelje, jer najveća radost na ovom svijetu je dobar prijatelj. Šta bi smo da smo sami? Opterećenost tužnim vijestima kao i naši neuspijesi u životu bi nas dokrajčili da nije onih kojima se možemo požaliti. S kim možemo podjeliti naše neuspijehe. Zato je važno da imamo nekog ko zrači optimizmom i ko nas bodri. I male pobjede su veoma važne. Osmijeh prijatelja može promijeniti naše raspoloženje, od čega će zavisiti naš uspijeh za cijeli dan.

Reisu-l-ulema je predvodeći akšamski namaz učio suru Al Balad (Grad), na prvom i suru Ad-duha (Jutro) na drugom rekatu. Svoje obraćanje u nastavku je posvetio tumačenju prijevoda tih sura. Krenuo je prvo od dove koju je proučio nakon što je namaz završen. On je istakao da je dovu napisao jedan od najvećih umova koji je živio nakon Muhammeda s.a.v.s., zbog čega ga je narod proglasio imamom, a njegovo ime je Ebu-Hamid el-Gazali. Reisu-l-ulema je naglasio da je Gazali napisao više stotina djela. Pred kraj života je napisao jedno naslovivši ga Ejjuhel Veled (Sinak moj). Sam naslov govori da je ovo djelo oporuka njegovom rođenom sinu kao i svim muslimanima koji će se roditi poslije njega. Reisu-l-ulema je i naglasio da smo svi mi muslimani duhovni sinovi El-Gazalija.
Citirajući dovu na arapskom te značenje na bosanskom jeziku reis Cerić je pojasnio značenje: “Allahu molim te da niʹimet upotpuniš i da bude savršen”. A nimet je sve ono što nam je Allah dao a na što se nije moglo uticati. Navodivši primjere pet čula, začeće i druge stvari. U tom kontekstu Reisu-l-ulema je objasnio da pored toga što se dijete rodi zdravo kod nekih postoje prepreke u razvoju i uvijek postoji mogućnost nekih prepreka i kod odraslih. Zato je potrebno moliti Allaha da nimet bude potpun i savršen.

“Bože daj mi milost Svoju”. Ovdje se Reisu-l-ulema pozabavio objašnjenjem kako treba shvatiti Allahovu milost. Te da ništa nije moguće uraditi ako Allah dž.š. to ne obaspe Svojom milošću. Reis je naveo primjer Allahove milosti nad Bošnjacima koji su u zadnjih 100 godina uspijeli da prežive i sačuvaju uzvišenu vjeru islam. To se nije moglo desiti bez Allahove milosti.
Te dalje kaže: “Bože daj nam snage da izdržimo sva iskušenja”. Insan je stalno na iskušenjima. Ta iskušenja mogu biti velika. Veoma je važno imati snagu da se iskušenja izdrže.
“Bože daj da nam da zadnji trenutak bude u sreći i s imanom”. Reis je pojasnio kakav bi život trebao da bude jednog vjernika, poredivši ovdašnji (prolazni) svijet i budući (vječni), naglasivši da ništa na ovom svijetu nije vrijedno vječnosti.

“Bože oprosti nam grijehe, budi uvijek s našu stranu i sačuvaj nas zla zlih ljudi i oslobodi nas okova u džehenemu”.
Prije nego li je počeo tumačiti sure koje je proučio, Reisu-l-ulema je naglasio da ove dvije sure kao da su posebno objavljene Bošnjacima. Bošnjački narod je poput stanja kojeg je imao poslanik Muhammed a.s. za vrijeme poslanstva. Ignorisanja od drugih, ne prihvatanje Allahove riječi i druge stvari su navodile Poslanika a.s. da se pita: Bože pa zašto, Bože kako izaći iz ovog stanja? Poručio je Bošnjacima da islam ne treba braniti nego razumjeti.

Reis Cerić je naglasio da Bošnjaci ne treba da zaborave da je zbog njih osnovan Civilni sud pravde u Den Haagu, kojeg nije bilo prije. Osim toga da mi Bošnjaci dugujemo zahvalnost Sjedinjenim Državama, koja je pomogla Bošnjake, jeste ta pomoć stigla pokasno ali bolje ikada nego nikad. Amerika i njen narod razumiju naš problem, rekao je Reis Cerić.

Nakon tumačenja i sure Ad-duha koju je učio na drugom rekatu za vrijeme namaza, zamolio je Bošnjake da zapamte poruke da nemaju budućnosti ako ne budu imali tri stvari, a to su: Islamska zajednica, nacija i država.

- Moram istaći da je Islamska zajednica uradila puno na afirmaciji da se zločin genocida nad Bošnjacima institucionalizira i ne zaboravi. IZ u BiH je sa nekoliko udruženja preživjelih žrtava genocida uradila da se usvoji Rezolucija genocida u Europskom parlamentu. Nakon toga ista rezolucija je usvojena i u državama u bh. okruženju…

Ističemo brigu reisu-l-uleme za Bošnjacima sa Kosova: Srce me boli kad Bošnjaci sa Kosova ne mogu slobodno doći u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, da posjete svoju rodbinu i prijatelje, rekao je on.

Naglašavamo da su kosovska dokumenta priznata u svim državama u okruženju, čak i Srbiji, dok političko rukovodstvo BiH, uključujući i bošnjačke predstavnike, otvoreno diskriminiraju Bošnjake sa Kosova. Jer pitanje dokumenata samo važi za njih, dok svi ostali pripadnici nacija imaju dokumenta svojih matičnih država. Bošnjaci definitivno moraju sve uraditi da Bosna i Hercegovina ne bude taoc srpske genocidne politike i Karadžićevih nasljednika.

U više navrata je Reisu-l-ulema je naglašavao važnost nacionalnog identiteta Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine, posebno da svi Bošnjaci trebaju podržati četiri stvari:
Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti, Bošnjačku nacionalnu fondaciju, te osnivanje Bošnjačkog nacionalnog unuverziteta i osnivanje Svjetskog kongresa Bošnjaka.

Nakon predavanja priređeno je donatorsko veče za Savjetodavno vijeće Bosne i Hercegovine u Washngtonu. Donirali su: Imer Todić $2000, Džemat Utica $2000, Ago Kolenović $1000, Izet Dervišević $1000, Smajle Srdanović $500, Ismet Pjetrović $500, Muhamed Mrkanović $500, Mehdija Demirović $500, Esed Hamza $500, Halil Bacović $500, Medo Redžematović $300, Muharem Brkić $300, Tahir Čaprić $300, Muharem Purišić $100, i dr. (Bošnjaci.Net apeliraju na vjerne čitatelje da suportiraju rad Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washingtonu. Kliknite OVDJE i izaberite način uplate).


Urednik Bošnjaci.Net Krcić, Reisu-l-ulema dr. Cerić i Halilović, autor romana o Srebrenici
Nakon toga Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net u ime redakcijskog tima zahvalio se reisu-l-ulemi dr. Ceriću za prihvatanje pisanja recenzija za više romana koji se štampaju u izdavaštvu ovog web magazina, što je i slučaj sa historijskim romanom o Srebrenici čiji izlazak iz štampe se očekuje uskoro. Poseban dirljiv momenat je bio kada je autor mr. Senahid Halilović, jedan od preživjelih žrtava genocida, na poziv urednika Krcića prišao da uruči hediju za dva bošnjačka akademika reisa dr. Cerića i dr. Ferida Muhića, zahvaljući im za sve što su uradili za BiH i Bošnjake, posebno što su prihvatili da napišu recenzije za njegov roman. Reisu-l-ulema je zagrlio Senahida i poljubio, ističući: Senahide, meni je čast da budem recezent tvojeg romana. I nemoj se ti meni zahvaljivati, već hvala tebi što si mi pružio priliku da napišem recenziju, završio je reisu-l-ulema. Samim ovim činom mnogima su oči zasuzile. Tako postupaju samo veliki ljudi, a naš Reisu-l-ulema akademik dr. Mustafa Cerić jest ljudina. Hvala Ti Reisu-l-ulema!

Reisu-l-ulema je Krciću i Haliloviću uručio bijeli iskerani cvjetić kao simbol genocida u Bosni i Hercegovini koji je izrađen u okviru radionice "Gračaničke kere". Jedanaest bijelih latica cvijeta predstavljaju jedenaest genocida nad Bošnjacima i ujedno datum 11.juli početak zločina genocida u Srebrenici. Bijela boja predstavlja nevinost, dok zelena u sredini označava život, nadu i pomirenje.
Reisu-l-ulema je posebno naglasio: "Svako jutro dok mi hanuma pripremi kahvu otvorim Bošnjaci.Net da vidim šta mi moji Bošnjaci rade u cijelom svijetu", istakao je on.

Dok su prisutni prilazili želeći da se selame i uslikaju sa uvaženim Reisu-l-ulemom, vrijedne džematlijke Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u holu centra već su poslagale razne vrste bosansko-američkih poslastica i napitaka.

Prema saznanju Bošnjaci.Net Reisu-l-ulema je u četvrtak večer posjetio Bošnjake u Hartvordu, dok danas (u subotu) putuje u Chicago gdje će imati sastanak sa Bošnjacima koji žive u ovom gradu.


Ostali prilozi:
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
» BOSNA JE ZEMLJA LJUBAVI I SEVDAHA
Mensud Alićušić | 12. March 2018 17:53
» DVADESET GODINA ŠKOLE BOSANSKOG JEZIKA LONDON
Fikret Artuković | 04. March 2018 15:10
» VODOPAD U KLISURI TIFRAN IZMEĐU BIJELOG POLJA I BERANA
Mr. Nusret Balić | 22. February 2018 21:35
» RIJEČ O TRADICIJI I KULTURI
Suvad Hotić | 13. February 2018 18:47
» PRIJATELJU AHMEDU ZA RAHMET I OPROŠTAJ
Zijad Bećirević | 11. February 2018 14:50
» OD UČENJA EZANA DO ŠERIJATSKOG VJENČANJA
Fadil M. Kardović, prof. | 06. February 2018 20:20
» NEKA TI JE VJEČNI RAHMET MAJKO LEJLIJO
Said Šteta | 05. February 2018 16:25
Ostali prilozi istog autora:
» "I JA SAM IZ SREBRENICE" U KANADI
16. November 2016 19:08
» PODRŠKA IZ U BIH I REISU-L-ULEMI
23. January 2016 18:14
» UJEDINJENI U SJEĆANJU
30. October 2014 13:19
» POLITIČKO UBOJSTVO KULTURE U BIH
27. September 2014 20:03