Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZVJEŠTAJ KOMISIJE ZA VJERSKE SLOBODE U SAD-U
Autor: AA
Objavljeno: 23. March 2012. 15:03:24
Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez, u vezi izvještaj Komisije za vjerske slobode u SAD-u, izrazio je razočaranje činjenicom da izvještaj da u izvještaju nisu sadržane teme poput islamofobije.

"Ako se izvještaj o vjerskim pravima ne priprema na osnovu jednakosti i istih principa vrednovanja svih vjera, svih država i kontinenata, onda taj izvještaj gubi svoju vjerodostojnost i uvjerljivost", kazao je Gomez, a zatim dodao:

"Izvještaj koji ne ubraja vjerske slobode, islamofobiju, mržnju prema Islamu, svijet koji potiče odbacivanje problema 30 miliona muslimana u Evropi, odnosno cijeli evropski kontinent je veoma razočaravajući" kazao je Gormez.
Gormez je nakon što je primio predsjednika federacije američko-turskih udruženja i članove njegove delegacije naglasio važnost postojanja ovakvih udruženja.
Izrazivši svoje negodovanje zbog toga što je u izvještaju za vjerske slobode u 2012. godini koji je sačinila Međunarodna komisija za vjerske slobode u SAD-u, stoji rečenica u kojoj se navodi da se među zemljama koje zabrinjavaju po pitanju vjerskih sloboda nalazi se i Turska, Gormez je naglasio važnost ovakvog izvještaja u instituciji predsjedništva te da će se i ubuduće pratiti uskraćivanja vjerskih sloboda, koje treba rješavati u momentu kada se ta uskraćivanja dogode, te da ovu dužnost smatra poslom vrijednim poštovanja.
"Ovaj izvještaj navodi da Turska zabrinjava po pitanju vjerskih sloboda, a ne uzimaju u obzir cijeli evropski kontinent koji zabrinjava po pitanju islamofobije i islama kao vjere. Zabrinjavajuće je to što ovaj izvještaj ne uzima u obzir svijet koji je uradio zabrinjavajuće stvari protiv islama, koji sprovodi islamofobiju, Evropu i ostali svijet koji ne obraća pažnju na probleme 30 miliona muslimana. Ovo je zaista ozbiljan problem.T o će biti razlog što će se javiti negativne reakcije na ovaj izvještaj", kazao je Gormez.
Istakavši da su u ovom izvještaju naglašene manjine kršćana koji žive u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom, Gormez je rako:
"I mi smo osjetljivi. O problemima prava vjerskih sloboda i kršćana i muslimana moramo pokazati zajednički interes. Nije u redu da jedan izvještaj bude pripremljen samo na osnovu nekih izdvojenih problema manjina, a da se ne obazire na probleme kao što su islamofobija u Evropi i svijetu, kao i to da se bazira samo na određene jezičke skupine i države. Očito je da u ovom izvještaju preovladavaju jednostrani stavovi, netačni podaci i predrasude", obrazložio je u svojoj izjavi Gormez.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: