Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CATHRINE ASHTON: U GAZI SU UBIJANA DJECA“
Autor: AA
Objavljeno: 21. March 2012. 14:03:29
Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Cathrine Ashton nije povukla izjavu u kojoj je kazala da su u Gazi ubijana djeca, a koja je naišla na oštre reakcije Izraela.
Ashton je u svom jučerašnjem obračanju na konferenciji koju su organizirali Organizacija UN za pomoć izbjeglicama Palestine (UNRWA) i Vlada Belgije, kazala: „Sjetimo se da mladi danas ginu u strašnim uvjetima, pomislimo li na užasnu nedavnu tragediju u Belgiji u kojoj su stradala djeca, sjetimo li se jučerašnjeg događaja u francuskom Toulouseu, prošlogodišnjeg nemilog događaja u Norveškoj, zatim stradanja u Siriji i Gazi, vidimo da danas na svim krajevima svijeta ginu mladi i djeca“.
Francuska novinska agencija AFP je objavila vijest pod nazivom „Ashton povukla paralelu između Toulousea i Gaze“
Ministar vanjskih poslova Izraela, Avigdor Lieberman, koji se nalazi posjeti Kini, javno je pozvao Ashton da povuče svoju izjavu.
Lieberman je kazao da je Izrael zemlja koja mnogo ulaže u borbu protiv terorizma i kako čini sve napore da zaštiti civile, a izjavu Ashtonove nazvao je neumjesnom.
„Ova izjava je neumjesna. Ashton je vjerovatno mislila na djecu na jugu Izraela koja žive u strahu od raketa koje i dalje dolaze iz Gaze“, rekao je on.Glasnogovornik Ashtonove, Michael Mann nije želio komentarisati izjavu Liebermana već je optužio AFP za „provokativni način izvještavanja“.
Na današnjoj redovnoj dnevnoj konferenciji Evropske unije glasnogovornik Mann kazao je da Ashton nije ni u kom slučaju povukla paralelu između napada u Toulouseu i situacije u Gazi.
„Ashton je u svom jučerašnjem obraćanju snažno osudila napad na školu u Toulouseu. Ona je izrazila suosjećanje za bol jevrejskog naroda, Francuza i svih žrtava. Jedna novinska agencija je loše objavila i prenijela njen govor. Ashton je pominjala svjetske tragedije u kojima su ginula djeca a nikako nije upoređivala napad u toulouseu i stanje u Gazi“, rekao je Mann.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENSKA DŽAMIJA
11. June 2018 18:02