Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RATNI ZLOČINAC NENAD MARJANOVIĆ, ZVANI NEŠA BOKSER, KRIJE SE U AUSTRIJSKOM INZBRUKU
Autor: B.net
Objavljeno: 12. February 2012. 05:02:02
Nenad Marjanović (41) zvani Nešo Bokser iz Bihaća, koji se nakon rata krije u Austriji, u gradu Inzbruku, odvodio je iz logora u Ripču nadomak Bihaća zarobljene Bošnjake iz Ljutočke doline koji su kasnije pronađeni u masovnim grobnicama oko Bihaća, izjavio je za naš list Nedžad Mešić, koji je bio zatvoren u logorima Račić i Ripač.

Ubistva i batine

Marjanović je jedan od jedanaestorice srpskih vojnika čija smo imena objavili, a koji su učestovali u batinanjima i ubistvima bošnjačkih civila. Ovih dana austrijska policija traži Marjanovića nakon što se saznalo da živi u toj zemlji. Istovremeno, objava istine o stravičnim zločinima na meti je kampanje pojedinih medija iz RS protiv našeg lista.

- Nenad Marjanović zvani Nešo Bokser došao je u logor sa spiskom imena i prozvao pet ljudi. Onda je prepoznao svog kolegu iz škole Hajrudina Behrema i pozvao ga riječima: "Školski, šta ti čekaš..." Hajrudin je pošao s Marjanovićem i ostalom petoricom. Pronađen je nakon rata u masovnoj grobnici Bezdana na Hrgaru - kaže za "Avaz" Mešić.

Dobro se sjeća i Željka Grujića Piksija, koji mu je u logoru u Ripču udarcima kundakom puške polomio rebra.

- Slomljena rebra su srasla, ne bole više, ali Grujića ne mogu zaboraviti - kaže on.

Ekserima u koljeno

Mešića i njegovog komšiju Hazima Delića u logoru u Račiću tukli su strujnim kablom. Bio je u potpunosti crn od batina kada je dovezen u Ripač. Hazima Delića su odveli, a i on je pronađen u jami Bezdana. U koljenima ubijenog Delića, prema pričanju Mešića, bili su udareni ekseri!

Nedžad i Bekir Mešić ispričali su nam i o svirepom ubistvu logoraša Jusufa Mušete u logoru u Ripču, u objektu nekadašnje fabrike IMT. Njega je vatrenim oružjem ustrijelio Slavko Dotlić. O svemu su, kako su nam prenijeli, svoj iskaz dali i nadležnom tužilaštvu.

- Dotlić je tražio da ubije Šefku Hamzagića, koji se nije javljao iako je bio među nama. Ušao je među nas s ručnom bombom u ruci i skraćenom puškom. Sa 20 centimetara pucao je u glavu Jusufu Mušeti i pri tome ranio Safeta Husaka. Njega su odveli navodno da mu pruže medicinsku pomoć. Pronađen je u masovnoj grobnici Bezdana - kažu oni.

Vezani čeličnom žicom

Bekira Mešića pretukli su prije dolaska u Ripač prilikom ispitivanja. Zajedno u grupi sa 52 Bošnjaka doveden je ripački logor. Bili su vezani žicom koja je oko ruku na leđima bila snažno uvrnuta čeličnim kliještima.

Nedžad i Bekir Mešić bili su među 70 osoba koje su razmijenjene u Ličkom Petrovom Selu. Bila je to jedina razmjena, dok su ostali Bošnjaci iz logora Ripač i Račić, njih oko 300, završili po masovnim grobnicama oko Bihaća. Za tijelima mnogih još se traga, javlja Dnevni avaz.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: