Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Dossier: Genocid u Prijedoru
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

RATNI ZLOČINAC NENAD MARJANOVIĆ, ZVANI NEŠA BOKSER, KRIJE SE U AUSTRIJSKOM INZBRUKU
Autor: B.net
Objavljeno: 12. February 2012. 05:02:02
Nenad Marjanović (41) zvani Nešo Bokser iz Bihaća, koji se nakon rata krije u Austriji, u gradu Inzbruku, odvodio je iz logora u Ripču nadomak Bihaća zarobljene Bošnjake iz Ljutočke doline koji su kasnije pronađeni u masovnim grobnicama oko Bihaća, izjavio je za naš list Nedžad Mešić, koji je bio zatvoren u logorima Račić i Ripač.

Ubistva i batine

Marjanović je jedan od jedanaestorice srpskih vojnika čija smo imena objavili, a koji su učestovali u batinanjima i ubistvima bošnjačkih civila. Ovih dana austrijska policija traži Marjanovića nakon što se saznalo da živi u toj zemlji. Istovremeno, objava istine o stravičnim zločinima na meti je kampanje pojedinih medija iz RS protiv našeg lista.

- Nenad Marjanović zvani Nešo Bokser došao je u logor sa spiskom imena i prozvao pet ljudi. Onda je prepoznao svog kolegu iz škole Hajrudina Behrema i pozvao ga riječima: "Školski, šta ti čekaš..." Hajrudin je pošao s Marjanovićem i ostalom petoricom. Pronađen je nakon rata u masovnoj grobnici Bezdana na Hrgaru - kaže za "Avaz" Mešić.

Dobro se sjeća i Željka Grujića Piksija, koji mu je u logoru u Ripču udarcima kundakom puške polomio rebra.

- Slomljena rebra su srasla, ne bole više, ali Grujića ne mogu zaboraviti - kaže on.

Ekserima u koljeno

Mešića i njegovog komšiju Hazima Delića u logoru u Račiću tukli su strujnim kablom. Bio je u potpunosti crn od batina kada je dovezen u Ripač. Hazima Delića su odveli, a i on je pronađen u jami Bezdana. U koljenima ubijenog Delića, prema pričanju Mešića, bili su udareni ekseri!

Nedžad i Bekir Mešić ispričali su nam i o svirepom ubistvu logoraša Jusufa Mušete u logoru u Ripču, u objektu nekadašnje fabrike IMT. Njega je vatrenim oružjem ustrijelio Slavko Dotlić. O svemu su, kako su nam prenijeli, svoj iskaz dali i nadležnom tužilaštvu.

- Dotlić je tražio da ubije Šefku Hamzagića, koji se nije javljao iako je bio među nama. Ušao je među nas s ručnom bombom u ruci i skraćenom puškom. Sa 20 centimetara pucao je u glavu Jusufu Mušeti i pri tome ranio Safeta Husaka. Njega su odveli navodno da mu pruže medicinsku pomoć. Pronađen je u masovnoj grobnici Bezdana - kažu oni.

Vezani čeličnom žicom

Bekira Mešića pretukli su prije dolaska u Ripač prilikom ispitivanja. Zajedno u grupi sa 52 Bošnjaka doveden je ripački logor. Bili su vezani žicom koja je oko ruku na leđima bila snažno uvrnuta čeličnim kliještima.

Nedžad i Bekir Mešić bili su među 70 osoba koje su razmijenjene u Ličkom Petrovom Selu. Bila je to jedina razmjena, dok su ostali Bošnjaci iz logora Ripač i Račić, njih oko 300, završili po masovnim grobnicama oko Bihaća. Za tijelima mnogih još se traga, javlja Dnevni avaz.Ostali prilozi:
» NE MOŽEMO ŽIVJETI JEDNI BEZ DRUGIH
Eset Muračević | 27. July 2015 19:16
» SRBALIJA - ZA SVA VREMENA
B.net | 27. July 2015 14:36
» NE DOZVOLITE LINČ VAŠEG IMAMA HUSEINA HODŽIĆA
Mr. Adamir Jerković | 26. July 2015 23:29
» STRADANJE HRVATA U BRIŠEVU (VIDEO)
Hayat | 25. July 2015 13:05
» OBILJEŽENA 22. GODIŠNJICA BITKE ZA UGORSKO
Eset Muračević | 24. July 2015 20:46
Ostali prilozi istog autora:
» SRBALIJA - ZA SVA VREMENA
27. July 2015 14:36