Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

ZA ZLOČINE U SARAJEVU PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JOŠ JEDNOG SRPSKOG ZLOTVOR
Autor: BIRN
Objavljeno: 27. January 2012. 13:01:43
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Gorana Sarića za zločin protiv čovječnosti počinjen u Sarajevu tokom 1992. godine.

Sarić je optužen da je od početka juna do kraja 1992. godine, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar u Sarajevu, učestvovao u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo u opštinama Centar, Vogošća i Ilijaš.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva BiH, Sarić je, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa komandnim kadrom Operativne grupe Vogošća i Koševske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), planirao, naredio i počinio progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa teritorije Srpske opštine Centar.

“Optuženi Sarić je, preko njemu podređenih policajaca i uz sadejstvo vojnika Koševske brigade VRS-a, organizovao zatvaranje vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka, njihovo ubijanje, zatvaranje u logore i prisilno preseljenje na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH)”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Sarić je sredinom juna 1992. godine uhapsio jednog civila bošnjačke nacionalnosti i odveo ga u krug bolnice Jagomir, od kada mu se gubi svaki trag i koji se do danas vodi kao nestala osoba.

Prema podignutoj optužnici Tužilaštva BiH, optuženi je učestvovao i u prisilnom zatvaranju više stotina civila Bošnjaka u logore u zgradi zvanoj “Paviljon” u okviru Psihijatrijske bolnice Jagomir i “Bunker” u Vogošći, gdje su mnogi zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja smrtno stradali.

Sarić je uhapšen 2. novembra 2011. godine, od kada se nalazi u pritvoru.Ostali prilozi:
» ZLIKOVAC PRALJAK ZATRAŽIO OSLOBAĐANJE
BIRN | 22. March 2017 20:55
Ostali prilozi istog autora: