Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

Zločinac Kornjača i ostali za zločine u Čajniču
DŽAMBEGOVIĆ: SUPRUG MI JE UBIJEN U LOVAČKOM DOMU NA MOSTINI
Autor: BIRN
Objavljeno: 26. December 2011. 07:12:08
Na suđenju trojici optuženih za zločine u Čajniču, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je njen suprug 1992. godine ubijen u Lovačkom domu na Mostini.

Fadila Džambegović prisjetila se tokom svjedočenja pred Sudom BiH da je ona 1992. sa djecom otišla u Sarajevo, dok je suprug ostao u Čajniču, nakon čega je zarobljen i ubijen. O sudbini supruga svjedokinja, kako je kazala, saznala je od svekrve koja je tada bila u Čajniču.

“Svi zarobljeni su odvedeni na Mostinu. Tu je bio Lovački dom i svi su tu pobijeni. Svekrva mi je to rekla u julu 1992. godine. Kazala je da su komšije odveli Džambegovićeve”, ispričala je svjedokinja.

Džambegović je dodala da je na Mostini pronađena grobnica odakle je ekshumiran njen suprug.

Tužilaštvo BiH Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića i Duška Tadića tereti za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Tadić bivši pripadnik ove jedinice, a Živković nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče.

Mithat Gabela, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je krajem februara 1992. godine njegova obućarska radnja u centru Čajniča “dignuta u vazduh”.

Gabela, koji je tada živio u Goraždu, rekao je da je nakon eksplozije došao u Čajniče, te dao izjavu u policiji, ali da nema saznanja ko je postavio eksploziju u njegovu radnju.

“Nisam se više smio vraćati jer sam se bojao da me neko ne ubije”, kazao je Gabela.

Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, na ovom ročištu je pročitao iskaz preminulog Salke Čauševića dat u Kantonalnom sudu u Goraždu 2004. godine u predmetu protiv Duška Tadića.

U iskazu koji je pročitan, između ostalog, stoji da je Tadić učestvovao u njegovom zarobljavanju i odvođenju na Mostinu. Čaušević je, kako je navedeno u njegovom iskazu, čuo da se desio masakr na Mostini.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. januar 2012. godine.Ostali prilozi:
» ZLIKOVAC PRALJAK ZATRAŽIO OSLOBAĐANJE
BIRN | 22. March 2017 20:55
Ostali prilozi istog autora: