Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SANADERIZACIJA CRNE GORE?
Autor: DW.de
Objavljeno: 27. November 2011. 06:11:16
Sa približavanjem odluke Evropskog savjeta, u Podgorici raste politička temperatura. Čini se da, ipak, dnevno kopni nada da će se to desiti, iako je iz Berlina zvanično najavljeno da će najznačajnija evropska država uslovno dati „zeleno svjetlo“ Crnoj Gori. Jer, prema takvoj odluci su veoma skeptične Holandija i Švedska i, što je važnije, Francuska. Pariz, naime, predlaže da se to učini sredinom naredne godine, a da do tada Crna Gora pokaže više spremnosti za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Crnogorska "Ahilova peta"

Upravo taj problem, uz efikasno pravosuđe i slobodu medija, ostaje „Ahilova peta“ današnje Crne Gore. Ono što stalno traži Evropska unija od crnogorskih vlasti – optužnice i presude protiv visokopozicioniranih zvaničnika, nikako da se ostvari. „Mi nikog nećemo prinositi kao žrtvu“, odgovorio je na ove zahtjeve bivši crnogorski premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Analitičari u Podgorici smatraju da ovakvim stavovima Đukanović pokušava da zaštiti sistem koji je stvorio u prethodne dvije decenije, a koji upravo počiva na monopolima, korupciji i kontroli svih sfera u društvu i ekonomiji.

Proces i nervoza

„Sa brzim pridruživanjem Uniji sve se to urušava“, kaže za Dojče vele izvršna direktorka nezavisnog nedjeljnika „Monitor“ Milka Tadić-Mijović. „Ako Crna Gora zaista želi da otvori pregovore, sigurno je da će ovdje morati da se desi proces koji se desio u Hrvatskoj, jer je vrh vladajuće partije umiješan u brojne koruptivne poslove. Stoga ne čudi nervoza Đukanovića i prijetnje koje on upućuje onima koji upozoravaju da će se i ovdje desiti hrvatski scenario“, ističe ona.

Đukanović je, naime, ove sedmice rekao da priču o "sanaderizaciji" Crne Gore „plasiraju politički miševi kojima je prije svega potrebna 'deratizacija'“.

Vidik i „sanaderi“

I aktuelni crnogorski premijer Igor Lukšić, koji je i potpredsjednik Đukanovićeve stranke, smatra da nema opasnosti od ponavljanja hrvatskog scenarija u Crnoj Gori. „Mislim da je situacija u Crnoj Gori drastično drugačija od Hrvatske. Ono što je suština jeste da je DPS opstala zato što je uvijek bila u mogućnosti da vidi bolje od svojih konkurenata“, dodaje Lukšić.

U svakom slučaju, pred Crnom Gorom je veoma interesantno razdoblje. Ono što je bar do sada sigurno jeste da ona u borbi protiv korupcije i kriminala ima – nula „sanadera“ (mjerna jedinica na Zapadnom Balkanu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala). A sa takvim skorom ne ide se u Evropu.Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCID JE ZLOČIN DRŽAVE!
17. June 2012 15:31
» BUREK UMJESTO MCDONALDSA
10. October 2011 07:37