Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Seattle:
RAMAZAN I BAJRAMSKI TEFERIČ
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 10. September 2011. 20:09:47

Omladina na teferiču


Ranije smo pisali kako su se Bošnjaci Seattlea uveliko spremali dragom musafiru mubarek ramazanu. Zato je njihova džamija tokom ramazana bila ‘okupana’ najpljepšim nur zracima. Protekli mubarek mijesec bio je ispunjen sa bezbroj najljepših čari koje se ne mogu osjetiti u drugim mjesecima. Počev od zajedničkih iftara i sehura, do mevluda i druženja, džematlije a posebno mladost džemata su u ramazanskim čarima tragali za noći Kadr. Bilo je i onih ljetnih toplih noći kada su postači iftarili u haremu džamije čiju su širinu pokrivali raznobojni ćilimi. Takvi iftari će se dugo pamtiti.

Kliknite na sliku za uvećati

Sportske aktivnosti u fokusu

Prvo mijesto pečeno janje

Ef. Polovina i predsijednik Sejfić sa softama

Hedije za softe

Softa Rijad i gitarista Amir

Iftari i sehuri
Ovaj džemat je imao čast da tokom ramazana ugosti dvojicu mladih softi, svršenika medrese Rijada Imamovića i Adnana Mujakovića. Ovi mladići su bili veliko osvježenje ovom džematu, pogotovu omladini koju su se prosto mobilizirali i utrkivali u činjenju dobra.

I taman kada su se svi navikli na aktivnosti u mubarek mijesecu, posta, ibadeta, sabura, sadake, oprosta, i nekako kao da ga neko otrže od sviju nas i nečujno ga uputi na talasima vremena. Da bi ublažio žal za njim Allah opet svojim robovima posla hediju. Podari bajram i bajramske mubarek dane koji su Bošnjake Seattlea ponovo spojili na Bajramskom teferiču u Samamis parku koji je već odavno postao mjesto tradicionalnog okupljanja u američkoj saveznoj državi Washington.

Članovi odbora IZ Bošnjaka WA, su se i ovog teferiča organizirali i dobro pripremili za svoje džematlije i musafire kako bi im i ovaj bajramski skup ostao u lijepom i dugom sijećanju. Ponuda je bila raznovrsna od ćevapa i janjećeg pečenja do kahve, kolača... Djeca su dobila skromne bajramske darove, naravno uz sladoled koji im je na toplom ljetnem danu osviježio čiste mlade duše. Teferič ne bi bio teferič a da se ne poigra bosansko kolo... Bilo je svirke i pijesme za šta su bili angažovani Elvir Bečić - harmonika, Amir Arslanagić - gitara,F ehim Salaka i Merry Sherhart - sevdalinke, Rijad-ef. Imamović – ilahije, a mladi hor ‘Merdžan’ iz Seattle-a je cijelom programu dao posebnu veličinu.

Tradicionlni teferički turniri u malom nogometu i tog dana su zavrijedili pažnju ljubitelja sporta. Član odbora IZ WA i koordinator sporta Safet Jazvin je pobijedničkim ekipama uručio predivne pehare, a prvoplasirana ekipa gostiju iz Spokane-a je dobila i pečeno jagnje.

Na kraju programa prisutnim na teferiču su se obratili imam Abdulah-ef. Polovina i predsjednik džemata Hasim Sejfić. U znaku zahvalnosti za rad tokom ramazana i u znaku sijećanja na boravak u Seattleu i državi Washington predsijednik Sejfić je mladim softama uručio prigodne trofeje i zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da boravak ovih mladića bude ugodniji. Sa posebnom pažnjom Sejfić se osvrnuo na omladinu koja je tokom mubarek mijeseca ramazana bila izuzetno aktivna i uključena u sve džematske aktivnosti, na čemu im se zahvalio i poželio da tako nastave i u budućnosti, kao i da ih svi putevi vode ka njihovoj bošnjačkoj džamiji, kući sloge i zajedništva. Konstatovao je da imaju najbolju omladinu na koju se u skoroj budućnosti ovaj džemat može oslonuti. Na kraju se zahvalio svim prisutnim i još jednom čestitao Bajram Šerif Mubarek Olsun.Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 76. GODIŠNJICA IGMANSKOG MARŠA
Eset Muračević | 22. January 2018 00:14
» BOŠNJAČKI BUNAR HAJRATI U AFRIČKIM ZEMLJAMA
B.net | 24. December 2017 02:11
» PLAV JUNAČKI DANAS
Ibrahim Husejnović | 18. December 2017 15:43
» IZBORI U PETNJICI: BDZ U CG „ZA ŽIVOT U BIHORU“ ULIVA NADU
Dženad Hodžić | 23. November 2017 16:54
» KUDA IDE SAUDIJSKI REŽIM?
| 20. November 2017 20:53
» OTAC KOJI SA KAMENOM PRIČA
Said Šteta | 05. November 2017 04:25
» IZVJEŠTAVANJE O TEMI RODNO ZASNOVANOG NASILJA
Said Šteta | 28. October 2017 13:44
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENE RUŽE ZA SVAKI DAN
13. March 2016 23:56
» BAJRAM SUNCEM OBASJAN
04. October 2015 03:14
» NE LOMITE MI BAGRENJE!!!
16. October 2014 18:26
» AH, MERAKA U VEČERI RANE...
01. December 2012 13:21
» UZ DŽEKU DO SLOBODE!
15. December 2011 19:36