Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zvornik
DANAS POČINJU 9. „DANI HASANA KAIMIJE"
Autor: BIR.ba
Objavljeno: 09. June 2011. 13:06:07
Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 2011. bit će održana od 9. do 12. juna 2011. godine u Zvorniku, a dio aktivnosti iz bogatog sadržaja Manifestacije bit će organiziran u naseljima Kula Grad, Divič, te drugim mjestima Podrinja. U okviru ove manifestacije tradicionalno dodjeljuje se i nagrada Hasan Kaimija, za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti ili znanosti, koje, uz najviše književno estetske, odnosno znanstvene standarde, afirmira duhovne i opće humanističke tradicijske vrijednosti bosanskohercegovačkoga društva.

S obzirom da se od ove 2011. godine nagrada Hasan Kaimija dodjeljuje bijenalno iz znanosti (jedne godine za najbolje objavljeno književno djelo, a sljedeće godine za najbolje objavljeno znanstveno djelo) Organizacioni odbor Manifestacije odlučio je da se nagrada Hasan Kaimija za 2011. godinu dodijeli za najbolje djelo objavljeno u 2010. godini iz humanističkih i društvenih znanosti. Stručnom žiriju Manifestacije, koga ove godine čine dr. Amir ef. Karić, dr. Adib Đozić i dr. Sead ef. Seljubac pristiglo je šest naslova objavljenih u 2010. godini iz humanističkih i društvenih znanosti: Adnan Jahić, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941), Zagreb 2010.; Bakir Tanović, Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva, Sarajevo 2010.; Fatmir Alispahić, Reisofobija, Tuzla 2010.- Alija Uzunović, Zvornik - historijska monografija, Tuzla 2010.; Dževad Tusunbegović, Snagovo i okolina kroz vijekove - monografija, Zvornik 2010.; Salko Čampara i Fuad Kovač, Izdaja i zločin: novi dokumenti o ustaškom, četničkom i partizanskom pokretu, Sarajevo 2010.

Dani Hasana Kaimije 2011. bit će svečano otvoreni danas (09.06), a u tri dana trajanja posjetioci ove najznačajnije kulturno-vjerske manifestacije, koju organiziraju povratnici u manji bh. entitet, moći će pratiti promocije, izložbe, okrugle stolove, te prisustvovati vjerskim sadržajima (mevlud, zikr...), javlja radio BIR.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» VJERONAUKA NO PASARAN!
16. May 2011 09:59