Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ZLOCINCI'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Komentari

U sve većem buketu bošnjačkih ruža dijaspore sve je više profesora, inžinjera, doktora… Jedna od njih je Mostarka Sabina Gosto
VELIKI JUBILEJ MOSTARSKE FAMILIJE GOSTO
Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 06. June 2011. 07:06:18
Kliknite na sliku za uvećati

Sabina, u najljepšem mladelačkom ruhu, ruhu znanja

Familija Gosto: otac Šefik, majka Jasminka, djeca-Sabina, Said i Amar

Uz slavlje bogata zakuska
Ovih majskih dana, kada proljeće tako opojno i mirisno ulazi u naš život i napaja naše duše, kada sarajevski maturanti maturskim plesom ruše Ginisove svjetske recorde, a mladi Bošnjaci iz BiH širom svijeta primaju školske i fakultetske diplome. Tako i mostarska familija Gosto daleko od svog rodnog grada, u američkoj državi Vermont - gradu Burlingtonu, slavi svoj veliki jubilej.

Svi članovi familije Gosto su zaista srećni i s razlogom ponosni. Njihova kćerka Sabnina, visoka, crnoputa, umiljata i šarmantna Hercegovka, puna čara i zanosne ljepote koje se oči ne mogu nagledati, završila je u rekornom roku studij na prestižnom burlintonskom UVM univerzitetu i stekla zvanje, Diplomiranog inžinjera biologije/hemije. Tečno govori bosanski, engleski, francuski. O njoj se može reći još mnogo toga lijepog i pohvalnog. Sabina Gosto je samo jedan ali jedinstven bošnjački cvijet u sve većem buketu bošnjačkih ruža, koje cvjetaju diljem dijaspore, umjesto u zavičajnom porodičnom vrtu.

Ovo je nesumljivo veliki događjaj za porodicu Gosto, ali i za sviju nas u progonstvu, za našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njen narod. Svaka dobra ocjena, svaka nova diploma je novi korak napretka BiH i njene dijaspore. Prognani smo sa naših ognjišta, rastureni po svijetu, da nestanemo ili postanemo neko drugi, bez tradicije i porodičnog korjena, a mi se ponovno rađamo i obnavljamo u liku i djelu naše djece, naših mladih.

Kada su Šefik i Jasminka prije 14 godina, pod pritiskiom ratnog terora morali napustiti svoj rodni grad, i ostaviti neprijatelju sve što su do tada stvorili, njihova Sabina imala je 9 godina, sin Amar 6, a najmađi Said samo 3. Sa sobom su mogli ponijeti samo svoje prognaničke zavežljaje pune boli, tuge i sjećanja. Po dolasku u novu sredinu, daleko preko okeana, Šefik i njegova Jasminka su shvatili da svoje vrijednosti mogu potvrditi samo marljivim radom, dobrim vladanjem i sticanjem znanja, koje će biti odlika ne samo njih starijih, već prije svega njihovde djece.

Vođena takvim opredjelenjem, porodica Gosto se za kratko vrijeme zajednički i individualno potvrdila kao integralni dio nove sredine i postala nezamjenjiv stub Bošnjačke zajednice Vermonta. Od njihova dolaska u Vermont do danas se nije dogodio ni jedan događaj niti realizirao bilo kakav program od interesa za doseljeničku populaciju, u kojem nisu aktivno učestvovali. Šefik je uvijek bio jedan od inicijatora i nosioca tih aktivnosti. Bio je među prvima kada se kupovao i adaptirao džamijski objekat, pokretao rad islamske skole i mekteba, kada su formirana sportska, kulturna i druga društva, organizirana takmičenja i kulturne manifestacije. Jedan je od osnivača i sadašnji predsjednik vermontske koordinacinje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike ( KBSA). Isto tako Šefik je u prvim safovima svakog namaza, na svakoj dženazi i bošnjačkoj proslavi. Od osnutka muslimanskog udruženja Islamic Society of Vermont član je upravnih i izvršnih organa,kao zastupnik Bošnjaka. Uz sve to je veoma cijenjen radnik elektronske industrije. Sa sigurnošću se može tvrditi da bi bez Šefika izostale mnoge aktivnosti bosanske bošnjačke dijaspore Burlingtona ili bile na znatno nižem nivou. Sa istom voljom i ne manjim uspjehom svoje i porodične vrijednosti potvrđuje i Šefikova supruga Jasminka, omiljen, cijenjen i uticajan radnik burlingtonskog IBM mikroelektronike, kompanije koja zapošljava više hiljada radnika.

Uz sve to, Jasminka i Šefik su ostali dosljedni svojoj vjeri Islamu, uz pomoć vjere dali svojoj djeci dobar odgoj i opredjelili ih za najviši mogući stepen obrazovanja. Mislili su, sa svjetlom znanja u sebi lakše je naći svoj životni put i teže skrenuti sa pravog puta. Pouzdano su znali da je i njima vjera dala i obogatila ih moralnim vrijednostima, dala im svijest o njihovoj postojanosti, odagnala ih od zlih djela i navika, pa su te svoje spoznaje dosljedno prenijeli i na svoju djecu. I ona će moći kroz obrazovni proces osnažiti svoj duh, unaprediti razvoj svoje ličnosti i doći do sopstvenog aktivnog profesionalnog izraza, kojim se obogaćuje duh svakog društva.
Naravno, po onoj staroj bosanskoj “iver ne pada daleko od klade”, troje djece Jasminke i Šefika Gosto nisu mogli otići dalje od roditeljskih uzora, što više nego uvjerljivo potvrđuje njihovo vladanje i učenje. Sa sigurnošću se može vjerovati da će njihovi sinovi Amar i Samir istrajati na dobro odabranom putu, koji će im, po ugledu na sestru Sabinu, donijeti zaslužena priznanja.

Promociju kćerke Sabine, najveći porodični događaj od dolaska u Ameriku, porodica Gosto je dostojno obilježila i proslavila, po bosanskoj tradiciji i muslimanskim adetima i običajima. Slavilo se u društvu najbližih rođaka, prijatelja, znanaca. Pozdravi i čestitanja sa buketima cvijeća, stizali su sa svih strana. Stolovi su bili puni odabranih bosanskih jela, pita, kolača I vruće jagnjetine. Sabinin otac se pobrnuo za predstavljanje događaja, a majka za prezentaciju jela i muzički dio, u kojem je dominiralo bosansko kolo. Igrali su svi. Glavne kolovođe bili su Farko i Šefik s muške, a Sabinina majka i Sabina im nisu ostale dužne sa ženske strane. Dok se nakon iscrpljujuće igre tražio predah, porodični prijatelj Mensur je prebirao žice gitare, praćene sevdalinkom. Sa velikim interesovanjem prisutni su pratili i dokumentarni film o gradu Mostaru, u kojem su predstavljeni i ratni događaji, zbog kojh je mostarska porodica Gosto sada u Burlingtonu, a hiljade drugih iz Mostara i drugih gradova BiH širom svijeta.

Naravno, Sabina ambiciozno i opravdano želi nastaviti učiti i raditi, kako bi se što spremnija mogla vratiti u zavičaj i biti od koristi sebi i svome narodu. Već ovog ljeta ona odlazi u svoju Bosnu i Hercegovinu, u svoj rodni grad Mostar, gdje je već čeka njen odabranik, sa kojim će zajedno, nakon vjenčanja, ponovno preći svoj kućni prag napušten prije 14 godina i uz pomoć i s voljom Allaha dž.š. nastaviti sretan život. Na tom putu sreće Sabina nosi u sebi kao hamajliju roditljski blagoslov i bezbroj čestitki i želja, koje su joj s ljubavlju u srcu i buketima proljetnog cvijeća darovali prijatelji i rodbina.

Sabina Gosto je dijete Bosne i Hercegovine s kojim se mogu i trebaju ponositi njeni raditelji, B-H dijaspora i njena domovina BiH. A ona je samo jedna od hiljada mladih Bošnjaka, koji ove godine, daleko od zavičaja, krunišu svoj uspjeh i postaju profesori, doktori, inžinjeri… Njihova najveća želja je da budu od koristi sebi i svome narodu. Sa tom željom su marljivo učili i živjeli svih ovih godina, od dana kada su sa prognaničkim bošnjačkim/bosanskim konvojem dugim 1,300.000 prognanih stigli u neki daleki nepoznati dio svijeta.

Svima njima, posebno našoj dragoj Sabini, našoj crnoputoj hercegovki, ljepoti koje se oči ne mogu nagledati, želimo da u dobru zdravlju i raspoloženju, na ponos svojih porodica i domovine BiH, stiču nova znanja, nižu profesionalne uspjehe i svojim iskustvom obogaćuju bosansko, američko i svako drugo društvo, u kojem budu radili i djelovali.

Neka tvoje znanje, draga naša Sabina, bude izvor sa kojeg će žedni piti.Ostali prilozi:
» IVANIĆU, ZAR I TEBI SMETA BOSNA, MOJ JEZIK I MOJA SLOBODA I ČAST?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 25. May 2016 17:06
» NEDŽIBOV UMJETNIČKI PUT DO TRONA
Hajro Ikić | 21. May 2016 19:07
» BOLNICA NA KRAJU NADA
Said Šteta | 17. May 2016 18:32
» NASILJE
Kemal Mujezinović | 14. May 2016 02:35
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09. May 2016 18:12
» ZAŠTO NE ŽELIM DA IDEM NA OTVARANJE FERHADIJE?!
Nihad Aličković | 06. May 2016 19:39
» KOLIKO BOSANSKOG IMA U BIH?
B.net | 03. May 2016 13:33
» NAKON IZBORA
Bošnjaci.Net | 27. April 2016 18:42
» U ČAST SANDŽAKA I SANDŽAČKIM BOŠNJACIMA MA GDJE BILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 22. April 2016 14:38
» BOŠNJACI U SANDŽAKU, ISKORISTITE ŠANSU
Aziz Hurem | 21. April 2016 16:33
» O CIPELAMA ŠUMSKOG I GRADSKOG VUKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH | 16. April 2016 20:52
» ŠTA ČEKAŠ, PUCAJ, UBIJ IH
Admir Muhić | 15. April 2016 21:57
» ZAŠTO JE VUČIĆ IZETBEGOVIĆU CITIRAO MEŠU SELIMOVIĆA
Sead Zubanović | 14. April 2016 13:19
» VUČIĆ I KRVAVE CIPELE
Elmedina Muftić | 13. April 2016 17:53
» GAZIJA SA DVA BISERA U OČIMA
Said Šteta | 08. April 2016 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» PROPADANJE BAZNE PRIVREDE BIH
14. March 2016 13:42
» ŠEHIDI DUBIČKE ČARŠIJE
03. March 2016 16:28
» NAŠ ZLATNI ALMIR
22. February 2016 19:11
» BAKIROVO NEPRIMJERNO DODVORAVANJE
14. November 2015 13:36
» ĆAMILOV MODEL POMIRENJA
21. October 2015 02:46
» TRAGOM MOŠTANIČKE LITURGIJE
25. September 2015 20:50
» GLAS ŠEHIDA SREBRENICE
06. July 2015 00:05