Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Bosnjaci - Genocid u kontinuitetu'
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Islamske teme

Moja druga posjeta džematlijkama u Utici
VRIJEDNE BOŠNJAKINJE
Autor: Aiša Purak
Objavljeno: 10. February 2011. 08:02:45

Aiša PURAK
Na inicijativu Dževade Tulić-Zvorničanin, koordinatorice za Žene džemata Utike u saveznoj državi New York, i u saradnji sa lokalnim imamom Ahmedinom-ef. Mehmedovićem, ponovno sam posjetila džemat u Utici. Ovo je moja druga posjeta i drugo predavanje koje sam održala u ovom džematu. Iako je snijeg i velika hladnoća paralisali veći dio Amerike, ipak Allahvom milošću, 6. februara 2011. godina došlo je do planiranog druženja sa ovim divnim ženama. Inicijator ovog druženja, vrijedna i neumorna džematlijka Dževada Tulić-Zvorničanin je osjetila potrebu za druženjem i predavanjima namijenjenim isključivo našim sestrama pa je i organizovala ovo druženje i predavanje. Uz veliku pomoć i angažovanje vrijednih džematlijki Utike uspjela je da organizuje i priperemi fantastičan ambijent za druženje. Ove divne i neumorne hanume su dragulji ovog džemata. Uistinu su inspiracije za naše džematlijke širom svijetu. Pored svih svojih regularnih obaveza, koje ima svaka žena neovisno od mjesta stanovanja, ove vrijedne žene nađu vremena i za održavanje džamije i dočekivanje raznih delegacija. Održavanje ogromnih džamijskih prostorija samo su jedan dio aktivnosti koje ove džematlijke obavljaju. Uz to one još pripremanju i hranu za razne delegacije kako iz grada Utike tako i mnogobrojnih studenskih i drugih ekskurizija koje dolaze sa raznih fakulteta širom Amerike da vide jedinstven primjer rekonstruisanja crkve u džamiju.

Jedna od tema mog predavanja bila je "Žene spomenute u Kur'anu i Hadisu," s posebnim naglaskom na hadis našeg Poslanika Muhammeda a.s., gdje kaže: „Najbolje žene od džennetskih žena su Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asija bint Muzahim (žena faraona)." Svaka od ovih žena je bila jedinstvena na svoj način i posljednji Allahov Poslanik a.s., je ove žene proglasio najboljim ženama. Iz želje da lično saznam više o ovim čestitim ženama, a poslije to prenesem i ostale sestrama ovog vremena, analizirala sam osobine i postupke koje su posjedovale i radile: Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asija bint Muzahim.
Zbog čega su Uzvišeni Allah dž.š. i Njegov Poslanik izdvojili ove četiri žene od svih ostalih žena koje su živjele prije njih i koje će živjeti poslije njih? Šta su radile ove čestite žene da su ih ta djela učinila dostojnim ovakvih priznanja i izdvajanja između ostalih vjernica. Izdvojiću samo neka iskušenja spomenuta u mom izlaganju kroz koja su prolazile ove istaknute žene.


Vrijedne Bošnjakinje u džematu u Utici: Zajednička fotografija nakon održanog predavanja


Merjem je prihvatila težak zadatak koji joj je Allah dž.š. postavio. Prošla je kroz trudnoću i porođaj sama, a zatim dobila naredbu od Uzvišenog Allah dž.š. da predstavi svoje dijete ljudima, znajući kakve optužbe je očekuju od njenih sugrađana kao i gnusni napadi na njenu čast. Njeni sugrađanu su je optuživali da je bila nečasna i sramota njenog roda. Poslušno, onako kako to samo istinski vjernici mogu, Merjem se pokorila Allahovoj dž.š. naredbi i skupila hrabrost da predstavi Isaa a.s. svom narodu.

Hatidža je dostojanstveno, onako kako to i dolikuje uspiješnoj ženi, slijedila Poslanika, a.s., u njegovoj misiji, iako je pretrpila razne teškoće zbog toga. Hatidža r.a. je prihvatila islam bez oklijevanja, i postala prva muslimanka. Kad se Poslanik a.s. vratio sa brda Hira, gdje je primio prvu objavu od meleka Džibrila, ona je smjesta prihvatila njegovu poruku i povjerovala mu, kada je i sam Božiji Miljenik bio potrešen i iznenađen ovim događajem. Hatidža, r.a, se nijednog momenta nije dvoumila - bezuslovno je prihvatila i podržala Božijeg Miljenika. Trošila je svoj imetak da bi pomogla širenju njegove poruke i izdržala je težak period izbjeglištva, u kojem su muslimani i oni koji su ih podržavali, bili primorani stanovati u jednoj dolini, udaljenoj od stanovnika Mekke, gdje su bili bez hrane, i bez mogućnosti da trguju. Hatidža je usprkos svim teškoćama čvrsto i nepokolebljivo ostala uz Poslanika a.s.

Za uvećati kliknite na sliku

Aktivistkinje u džematu

Dževada Tulić i Merjema Purak

Asija se hrabro suprotstavila faraonu koji je bio najveći tiranin tog vremena i odbila da bude nevjernica. Asija je znala, dok ju je faraon mučio kako bi je okrenuo od njene vjere, da Allah dž.š. čuje njen plač i njene dove. Tražila je od Allaha dž.š. kuću u Džennetu. Tokom teških muka koje je prolazila, Allah dž.š. joj je pokazao kuću u Džennetu, na što se ona nasmiješila. Asija je spasila Musa a.s. kao bebu od faraona, odgojila ga i vjerovala u njega.

Fatima, još kao mlada djevojčica je razumijela važnost očeve misije. Neizmjerno je voljela svog oca i stalno mu pružala podršku. Između ostalih događaja jednom prilikom je Fatima branila svog oca od idolopoklonika u Mekki, koji su bacali krv i iznutricu mrtve kamile na leđa njenog oca, dok je on klanjao. Ona je uklonila prljavštinu, i suprotstavila se ljudima koji su napali njenog oca, nakon čega ju je Ebu Džehl ošamario. Fatima je često učestovala u bitkama koje su muslimani vodili: previjala je rane ranjenicima i suprotstavila se Ebu Džehlu kada je napao Poslanika a.s.

Nakon završenog predavanja uslijedila su pitanja. Prenosimo vam nekoliko naijintersatnijih pitanja što su uvažene džematlijke bošnjačkog džemata u Utici postavile:
Da li je abdest/namaz ispravan ako osoba ima lak na noktima?
Da bi abdest bio ispravan, lak se mora ukloniti s nokata prije uzimanja abdesta. Nema smetnje za namaz ako osoba ponovno stavi nakon uzimanja abdesta, ali se mora ponovno ukloniti prije uzimanja narednog abdesta.

Da li ispravno, formirati novi saff odvojen od već postojećih?
Safove treba popunjavati po redu i oni trebaju biti u pravilnim razmacima i povezani. Prema tome, nije ispravno započinjati novi saf, ako prethodni nije popunjen, ili započeti formiranje safa u drugom dijelu džamije, a centralni dio nije popunjen safovima. Međutim, namaz će i u spomenutom slučaju biti ispravan, uz pokudu zbog propusta u vezi načina formiranja safova.

Interesuje me da li u namazu moram učiti po tedžvidu učiti Kur`an da bi namaz bio ispravan?
Kur'an treba učiti po tedžvidu u namazu i mimo namaza. Naravno, ko to ne zna treba se potruditi da nauči, a do tada može učiti i bez tedžvidskih pravila

Kada čovjek stoji na kijamu dakle uči u sebi, da li smije učiti toliko glasno da ga susjedni klanjač čuje? Konkretno meni se desilo da žena do mene uči toliko glasno da me zbuni i da moram ponovo učiti i odvraća mi pozornost? Zanima me kakav je stav što se tiče ovoga?
Nažalost, situacija u kojoj ste se vi našli nije jedinstvena. U našim džematima širom svijeta ima bezosjećajih osoba, koje ne respektuju prava i potrebe osoba oko sebe i koje svojim učenjem na namazu pometaju druge klanjače. To je pogrješna praksa. Kada se uči na namazu u sebi, u džamiji, ili u džematu općenito, treba to činiti na način da se drugi klanjači ne ometaju. Međutim, ako se nešto slično i desi, ne treba pokazivati preveliku nervozu i osjetljivost, već biti strpljiv i širokogrudan, pa za tu strpljivost zaraditi koji sevap. Treba se samo prisjetiti da se ta osoba svojim učenjem želi približiti Allahu. Nakon namaza, možeš, na ljubazan način upozoriti osobu koja uči preglasno da bude malo pažljivija i da ne ometa druge svojim preglasnim učenjem. Veoma je važno biti kranje pažljiv i ljubazan pri obraćanju dotičnoj osobit tako da reakcija ne dovede do netrpeljivosti ili svađe među samim klanjačima, što bi bilo oprečno samoj svrsi i cilju namaza.

Iako je veliki sijeg i hladnoća uzeli svoj danak ipak druženje s dzematlijkama Utike je bilo veoma plodno i odziv je bio zadovoljavajući. Razmijenjena su mišljenja i ideja među pristutnim dzematlijkama. Zaključeno je da se dzematlijke Utike više druže u dzamijskim prostorijama kako bi to postala tradicija ovog dzemata a ujedno i priviklo što više hanuma na ovu vrstu druženja. Izražena je želja za druženjem i upoznavanjem sestara okolnih dzemata. Dogovoreno je da dzematlijke Utike i Syracusa posjete dzematlijke Rochestera radi boljeg upoznavanja i zbližavanja. Na kraju bih još jednom zahvalila Allahu S.W.T. na ukazanoj prilici i dzematlijkama Utike na divnom dočeku. Posebno bih se zahvalila Dževade Tulić- Zvorničanin koja je bila inicijator i sebeb mog dolaska dzematu Utike. Da vas Uzvišeni Allah dz.s nagradi za vaš trud i rad i da ovo naše druženje upiše u naša dobra djela.Ostali prilozi:
» KOMŠIJSKA PRAVA U ISLAMU
Nezim Halilović Muderris | 25. March 2017 14:23
» PETORO UMRTVLJUJE LJUDSKA SRCA
Nezim Halilović Muderris | 17. March 2017 20:10
» JOŠ MJESEC ĆEŠ ŽIVJETI I UMRIJETI
Abdullah ef. Hodžić | 01. March 2017 15:39
» DŽAMIJA I DŽEMAT ODGAJAJU MU'MINE
Nezim Halilović Muderris | 17. February 2017 16:37
» GRIJEH SE UŠUNJAO U NAŠE KUĆE
Abdullah ef. Hodžić | 28. January 2017 14:13
» DOKTOR MU PROPISAO TESPIH
Hfz. Muriz ef. Mešić | 15. January 2017 13:15
» ČOVJEČE, NE BUDI AROGANTAN
Abdullah ef. Hodžić | 14. January 2017 00:03
» TREĆA REBI-L-ĀHIRSKA HUTBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2017 13:16
» OBNOVLJENA DERVIŠ-HANUMINA MEDRESA U GRADIŠCI
trt.net | 03. January 2017 13:53
» BOŠNJAČKA OAZA U SRCU KANADE
Aiša Purak | 06. December 2016 03:23
» U GRACU SVEČANO OBILJEŽEN DAN VAKIFA
Emir Serdarević | 15. November 2016 21:10
» MILIJARDER SI I VREDNIJI OD CIJELOG KOSMOSA
Abdullah ef. Hodžić | 11. November 2016 12:12
» NAUKA JE PUT U DŽENNET
Dr. hfz. Halil Mehtić | 28. October 2016 17:16
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAČKA OAZA U SRCU KANADE
06. December 2016 03:23
» DRUŽENJE SA BOŠNJACIMA KANADE
16. September 2015 17:08
» KAD BI GOOGLE BIRAO BUDUĆEG REISA
10. September 2012 15:23
» ISRA I MIRADŽ
16. June 2012 13:24
» ŽENE SPOMENUTE U KUR’ANU
17. January 2012 15:15
» AŠURA I NJENE POUKE
30. November 2011 20:17
» BOŠNJACI ROCHESTRA KUPILI OBJEKAT
18. November 2011 10:39