Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

SREBRENICA PALA ZBOG VOJNIKA HOMOSEKSUALACA
Autor: Hina
Objavljeno: 22. March 2010. 02:03:40
Umirovljeni američki general John Sheehan u četvrtak je na senatskom saslušanju izjavio da nizozemske snage 1995. nisu uspjele spriječiti genocid u Srebrenici jer je njihova vojska bila oslabljena dijelom i zbog toga što je uključivala otvoreno homoseksualne vojnike. Komentar generala Sheehana, bivšeg zapovjednika snaga NATO-a koji je u mirovini od 1997., šokirao je neke članove Odbora za oružane snage Senata, pred kojim je Sheehan svjedočio protiv prijedloga da se u oružanim snagama SAD-a dopusti služenje otvoreno homoseksualnim vojnicima

Obamina administracija predložila je ukidanje politike "ne pitaj, ne govori", koja u američkoj vojsci od sedamdesetih godina određuje odnos prema homoseksualcima. Predsjednik senatskog odbora Carl Levin rekao je Sheehanu da je njegov komentar "potpun promašaj".

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane odbacio je Sheehanov komentar kao besmislicu, izvijestio je Associated Press.

Velika Britanija, Kanada, Australija i Izrael također dopuštaju služenje otvoreno homoseksualnim vojnicima.

Sheehan je svjedočenje u Senatu iskoristio i za širu kritiku slabljenja borbene sposobnosti europskih vojski, ističući kako su se one nakon raspada Sovjetskog Saveza usredotočile na mirovne operacije, jer "nisu vjerovale da će Nijemci ponovo napasti ili da će se SSSR vratiti". Belgija, Luksemburg, Nizozemska i druge zemlje vjeruju kako više nema potrebe za aktivnom borbenom sposobnošću njihovih vojski, kazao je general.

"Oni su proglasili mir dobitkom i poduzeli svjesne napore da socijaliziraju svoje vojske, što uključuje sindikalizaciju vojske te otvorenu homoseksualnost", rekao je general Sheehan.

Nizozemske postrojbe služile su kao mirovne snage UN-a u BiH i bile zadužene za obranu Srebrenice, a njihovo povlačenje i prepuštanje snagama bosanskih Srba da izvrše genocid nad zarobljenim Bošnjacima, postalo je primjerom loše opremljenih i loše pripremljenih snaga za rat. "Bataljun je bio preslab, slabo vođen, a Srbi su ušli u grad, vezali lisicama vojnike UN-a za telefonske stupove, izveli Muslimane i pogubili ih", kazao je Sheehan. "To je bio najveći pokolj u Europi nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Sheehan za likvidaciju oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koju su srpske snage počinile nakon zauzimanja Srebrenice.

"Jesu li vam nizozemski čelnici rekli da je to bilo zbog toga što su tamo bili homoseksualni vojnici", pitao je senator Levin.

"Da. Oni su bili uključeni, kao dio problema", odgovorio je Sheehan, ističući da mu je to rekao načelnik nizozemskog glavnog stožera.

Levin je zaključio kako je problem u Srebrenici bio u tome što su nizozemski vojnici UN-a imali mandat za čuvanje, a ne za nametanje mira, te da homoseksualni vojnici s time nemaju veze.

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane Roger Van de Wetering, kazao je u telefonskom razgovoru za AP kako je "nevjerojatno da čovjek toga ranga izjavljuje takve besmislice". On je kazao da je cijela operacije u Srebrenici bila drama koju su temeljito istražile nizozemske i međunarodne vlasti, te da nijedan njihov zaključak ne povezuje homoseksualne vojnike s onim što se dogodilo.

Pravomoćnim presudama Haškog suda (ICTY) pokolj koji je srpska vojska počinila nad zarobljenim Bošnjacima u Srebrenici proglašen je prvim genocidom u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a nakon istrage uzroka povlačenja nizozemskih snaga UN-a koje je omogućilo taj genocid, pala je i tadašnja nizozemska vlada.Ostali prilozi:
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora: