Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Dan nezavisnosti BiH u Švicarskoj: nove generacije Bosanaca i Hercegovaca u dijaspori poručuju
NE DAM BOSNE
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 07. March 2009. 08:03:49
Kliknite na sliku za uvećati

Velike emocije u publici

Pobjednici šahovskog turnira Pašalić (lijevo) Breck, Pidro

Učenici Bosanske škole koji su izveli program

Nastavnica Sulejmanagić je oduševila izvođenjem sevdalinke
Sudeći po naboju kojim su bh građani u Švicarskoj obilježili 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, izgleda da je ponovo u nama proradio naj “inat bosanski”. Uzimajući u obzir činjenicu da se i 1992. godine „radilo o glavi“ našoj domovini i da su tada Bosanci i Hercegovci pokazali nevjerovatnu odlučnost da je odbrane po svaku cijenu, tako se i ovih dana, kada neke retrogradne politike nastoje da je ponovo negiraju i razgrade, javljaju snage koje, kao nikad do sada, šalju jasnu poruku da im je domovina svetost i da je itekako nose u svojim srcima.
Povodom ovog historijskog datuma, IBC u Cirihu je organizirao dvodnevni sadržaj sa humanitarnim karakterom. Šahovski turnir je održan 28. februara a novčani prihod od uplate za učešće na turniru, u iznosu od 400 franaka (cirka 500 KM), poslat je za liječenje Vehida Delića iz Kaknja, stopostotnog invalida, oca troje maloljetne djece. Prvo mjesto osvojio je Breck Jakub (jedini ne-Bosanac, ali profesionalac), a u razigravanju za drugo i treće mjesto bolji je bio Pidro Šefik od Pašalić Mersudina. Nagrade za osvojena prva tri mjesta sponzorirao je IBC, uz napomenu da su se pojedinci prijavili, iako, kako kažu nisu dobri šahisti, samo da bi podržali ovu akciju.
U nedjelju, 1. marta bilo je dirljivo prisustvovati kulturno-umjetničkom programu koga su pripremile ”domaće snage”, što ustvari daje puni smisao našem bistvovanju na ovom podneblju. Učenici Bosanske škole, na čelu sa svojom nastavnicom Džidom-Eminom Sulejmanagić, su izveli program u kojemu se u svakom momentu pominjala samo Bosna i Hercegovina.
Prva tačka programa, Makov “Zapis o zemlji“ drugačije zvuči kad ga recitira dijete, koje je rođeno u Švicarskoj, ali njegova poruka, dubina i smisao su uvijek aktuelni, što je puna sala nagradila velikim aplauzom.
Zatim je Muris ef. Begović recitovao stihove pjesme “Znaš li, prijatelju, kako miriše Sarajevo”, podsjetivši nas na sve ljepote našeg šehera.
Jedan, izuzetno poučan recital pod naslovom “Ne dam Bosne” naizmjenično su čitali učenici Bosanske škole, što je izazvalo veoma pozitivne reakcije kod prisutnih. Recital govori o našoj današnjici u dijaspori i kroz njega se može sagledati kakvih nas ustvari sve ima. Postoje oni koji su se otuđili od Bosne, pozapadnjačili, ali postoje i oni koji čuvaju bosanske običaje, sjećaju se bosanskih sinova, slušaju sevdalinku i koji su spremni za Bosnu i život dati. Srećom, ova djeca su pokazala da nas ima jako puno koji nosimo svoju zemlju u svojim srcima, a simbolično su poručili onim drugima ”Zar nam opet treba rat da mi budeš brat”.
Između svih ovih recitala, uz muzičku pratnju doajena na harmonici Muharema Hasića i velikog znalca na tamburi Zlatka Rezagića izvodila se po jedna pjesma koja je bila protkana Bosnom i Hercegovinom.
Jedna si jedina, U plavo Božje prijestolje, Zemljo moja, Bosno moja plemenita, su pjesme koje su sa puno emocija izveli generacija mladih Bosanki i Bosanaca, što nije moglo da ostavi ravnodušnim sve prisutne.
Na kraju, sve prisutne je iskusna sevdalijka, nastavnica Sulejmanagić, počastila svojom izvanrednom interpretacijom pjesme ”Bosno moja plemenita”. Oduševljeni njenom interpretacijom, ovacijama su je prisutni ponovo vratili na pozornicu a ona im se odužila “Prođoh Bosnom kroz gradove”.
Nakon nastupa, čestitajući nastavnici na odličnom programu, upitali smo je kakvi su njeni utisci, te da kad će ovi učenici dobiti nove udžbenike za Bosansku školu.
"Reakcije prisutnih najbolje govore kako je bilo. Ja sam prezadovoljna ovom djecom. Velika je stvar da oni naprimjer mogu ovako lijepo interpretirati našu sevdalinku. Ovo je bilo kao da smo u Bosni, a što se tiče novih udžbenika postoje pozitivni signali da bi se moglo naći rješenje. Novi ambasador, gospodin Finci je izrazio veliku spremnost da se uključi u ovaj proces i da ovo, važno pitanje, bude realizirano na nivou cijele Švicarske".

U Oberentfeldenu svečano obilježen Dan nezavisnost BiH

Oslanjajući se na poznatu izreku "Domaće je najbolje", Bosanci i Hercegovci kantona Aargau su vlastitim snagama u vlastitim prostorijama (IZBA) u nedjelju navečer svečano obilježili 1. mart - Dan nezavisnosti BiH.
Nakon intoniranje bh himne, u pozdravnom govoru predsjednik Mujadžić se zahvalio svima onima koji su došli da prisustvuju ovoj svečanosti te se tako podsjete sudbonosnog datuma u našoj povijesti. Najprije ih je pozvao da se Fatihom i minutom šutnje sjete i odaju rahmet, počast i zahvalu svima koji su dali svoje živote za našu domovinu.
Podsjećajući se na važnost ovog datuma u teškim historijskim okolnostima, predsjednik Mujadžič je pročitao govor iz knjige rahmetli predsjednika Izetbegovića, koji je on održao 1. marta 1995. godine. Bilo je to veoma poučno podsjećanje, opomena i podsticaj da se istraje na redovnom obilježavanju ovog datuma, kako bi generacije koje ovdje stasavaju, znale šta se to dogodilo 1. marta 1992. godine.
Svoj pečat ovoj večeri su dali članovi KUD "Sevdah" na čelu sa njihovim vrijednim predsjednikom Edinom Kozićem. Oni su svojim nastupom “prošetali” bosanskohercegovačkom baštinom izazivajući oduševljenje publike, pokazavši da će imati ko da nastavi njegovati tradiciju obilježavanja nezavisnost svoje domovine.
Pozivu domaćina, ispred ambasade BiH odazvao se konzul Mustafa Halilović sa svojom suprugom Dženetom održavši kraći prigodan govor, vezan za važnost obilježavanja i sjećanja na ovaj veliki datum. Novoimenovani ambasador Jakob Finci nije mogao prisustvovati ovom skupu jer se nalazi u Sarajevu. Lijepo druženje u svečanom ambijentu nastavilo se tokom večeri uz bosansku sevdalinku, bosanska jela i neiscrpne bh. teme, kako iz svakodnevnice tako i iz podsjećanja na te sudbonosne dane iz 1992. – 1995. godine.Ostali prilozi:
» PUT PREMA SEBI
B.net | 01. March 2019 18:01
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
Bošnjaci.Net | 17. February 2019 15:03
» SERIJAL TRIBINA «KULTURA PAMĆENJA U BOŠNJAKA»
Mensud Alićušić | 14. January 2019 18:38
» ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA
Mehmed Meša Delić | 02. January 2019 17:11
» OVO JE ROMAN O SVIMA NAMA DRAGIM LJUDIMA
Eset Muračević | 05. December 2018 21:11
» „BATONOVE PRIČE“ IZMAMILE SUZE U MAGLAJU
Bošnjaci.Net | 26. November 2018 17:20
» „BATONOVE PRIČE“ PROMOVISANE U STUPNOM DOLU
Tim Bošnjaci.Net | 21. October 2018 00:39
» NAJPRODAVANIJI SLIKAR U BOSNI I ŠIRE DANAS JE UPRAVO SAMOUKI SLIKAR
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11. October 2018 17:46
» ISPOVIJEST O ČOVJEČNOSTI
Mela Hadrović Murić | 02. October 2018 14:40
Ostali prilozi istog autora:
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31
» BORCI U RATU I BORCI U MIRU
18. April 2016 16:08