Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Humanitarna akcija i bajramsko sijelo u Zofingen-u, kanton Aargau
DOBRI BOŠNJANI PONOVO POKAZALI SVOJU HUMANOST
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 22. December 2008. 09:12:34
Kliknite na sliku za uvećati

Otvorili bajramsko sijelo "Nek mirisu avlije"

Najmlađi članovi Sevdaha

Najmladja članica hora

Amra Helebić okružena najmlađima

Atmosfera u sali je bila na nivou

Prdstavnici ambasade sa ef. Mujadžićem

Samir Imamović i Osman Džiho

Srednji uzrast KUD Sevdah

Džiho je sa zdravim humorom razgalio srca i nasmijao prisutne

Djeca su obilježila ovo lijepo veče
U organizacije Islamske zajednice Bošnjaka kantona Aargau(IZBA),sa sjedištem u Oberentfelden-u, u subotu, 13.decembra 2008., u Mehrzweckhalle u Zofingenu, održano je Bajramsko sijelo pod motom ”Veče igre, pjesme i humora”. Da kojim slučajem čovjek zna šta sve život nosi, zasigurno bi organizatori dodali i odrednicu ”veče humanosti”, u što se, između ostalog, pretvorilo ovo lijepo i korisno druženje naših ljudi.

Složno za Elmino ozdravljenje

Naime, nakon potresnog priloga i apela za pomoć teško oboljeloj Elmi Boškailo, autor ovih redova je kontaktirao Mirsada ef. Mujadžića, predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka Švicarske i ujedno predsjednika IZBA, pitavši, može li se išta uraditi da se pomogne i spasi jedan mladi život. Uz punu podršku i razumijevanje ef. Mujadžića ideja je krenula u eter i tražio se model, kako što brže i bolje realizirati ovu akciju. I kako naš narod kaže ”Ko će ko dragi Allah”, sve se poklopilo sa Kurban-bajramom, a IZBA, već tradicionalno tim povodom priređuje bajramsko druženje, tako da su se kockice posložle.

Bošnjaci pokazali svoju dobrotu


Sa predsjednikom humanitarnog fonda IZBA gospodinom Amirom Hodžićem smo formirali štand, pripremili spiskove sa pečatom, kako bi evidentirali svaku donaciju uz potpis davaoca. Kratko nakon same najave vidjelo se da ce akcija prevazići očekivanja inicijatora. Proradili je ono, dobro, plemenito u “našim dobrim Bošnjanima”. Iako mnogi nisu bili čuli za ovaj slučaj, prilazili su ljudi, davali svoje priloge, raspitivali se za zdravlje, okolnosti itd. Konobar je čak na kraju, pored svog priloga poklonio i svoj “bakšiš” za Elmino zdravlje. Svi redom, od malog djeteta, preko omladine pa do onih najstarijih poželili su Elmi što brži i uspješniji oporavak. Toliko lijepih želja i dova upućenih Allahu dž.š. za Elmin oporavak jednostavno ostavi čovjeka bez daha uz nadu da će Stvoritelj sve naše dove uslišiti. Amin Jarabi!

Na kraju, akcija je okončana sa sumom od 4205.00 CHF (preko 5000.00KM); 40 Dolara i 40 Eura. Veliko hvala svim donatorima, ljudima dobre volje, a posebno IZBA.
Novac je odmah nakon manifestacije uplaćen na Elmin račun za liječenje, a kopija uplatnice i spisak dobrovoljnih priloga bit će poslana Elminim roditeljima kao i upravi IZBA.

Nek mirišu avlije

Inače, u divnom ambijentu, uz punu salu, oko hiljadu posjetilaca je moglo uživati tokom cijele večeri. Selame i dobrodošlicu prisutnima poželio je moderator večeri, nas poznati humorista Osman Džiho.

Slijedio je muzički nastup najmlađih clanova KUD-a, ”Sevdah”, domaćina ove manifestacije, sa pozdravnom numerom ”Nek mirišu avlije”, da bi se dalje nizale domoljubne pjesme. Predsjednik KUD ”Sevdah”, Edin Kozić je najzaslužniji što se u relativno kratkom roku ovo društvo itekako afirmisalo i omasovilo. Oformljene su tri različite sekcije, zavišno od uzrasta, svako sa svojim repertoarom i zaista predstavljaju veliki potencijal za očuvanja naše tradicije, vjere, kulture i običaja u ovom dijelu Evrope.

Nakon nastupa najmlađih, prisutnima se obratio predsjednik IZBA Mirsad ef. Mujadžić, izrazivši im zahvalu i svoje veliko zadovoljsto na masovnoj posjeti .
Iako u blizini ima koncerata sa većim zvjezdama, mi smo dokaz da naš narod voli bajramsko druženje, da mi imamo sebe, da imamo svoju zajednicu i zato vam poručujem da je čuvamo i održavamo.

Budimo zahvalni i zemlji domaćinu, što nam sve ovo omogućava, i nastojte biti dobri na svim poljima i planovima, a posebno na planu vjere naglasio je ef. Mujadžić.
Slijedio je nastup folklornih grupa “Sevdah”-a, kroz izvođenje spleta igara iz naše kulturno-historijske baštine, što je izazvalu pravu gužvu oko pozornice. Mnogi su htjeli snimiti, uslikati i za arhivu sačuvati našu mladost u narodnoj, bosanskoj nošnji u srcu Evrope.

Muzički dio večeri otvorio je Samir Bešo, otpjevavši set sevdalinki sa početnom numerom “Tebi majko misli lete”.

Dio programa, zbog kojeg su mnogi, muhajem izdaleka došli, bio je nastup našeg najboljeg humoriste Osmana Džihe. Kao i uvijek, prisutne je svojim nastupom vratio u neka sretnija vremena, kad se puno više smijalo, opuštenije živjelo i za čim očito ljudi žude.

Bilo je lijepo vidjeti ozarena lica i osmjehe na njima, dok je Džiho čitao odlomke iz svoje knjige ”Republika smjeđna”, pozvavši na kraju prisutne da pročitaju knjigu, kazavši, kako je naučno dokazano da je smijeh itekao zdrav a da se on sve manje u zadnje vrijeme.

Slijedio je nastup Amre Helebić, što je posebno obradovalo mlađu publiku, koja ju je bukvalno opsjela na bine. Atmosfera je bila odlična, igralo se i uglas skupa pjevalo.
Poslije Amrinog nastupa KUD ”Kula” iz Kisnaht-a (Küssnacht) je imalo izuzetno zapažen nastup. Ovo društvo, na čelu sa koreografom Bekirom Blagajćević, je jedno od najstarijih i najorganizovanijih u Švicarskoj. Gostujući širom Evrope, kao i naše domovine, svojim repertoarom, profesionalnošću i kvalitetom svugdje izazivaju oduševljenja.

Još jedna muzička bh. nada Samir Imamović, svojim nastupom digao je sve prisutne na noge. Iako njegov pnovi album tek treba da ugleda svjetlo dana, činjenica da se radi o pjevaču velikih glasovnih mogućnost. U svoj album sam uložio jako puno truda, vremena i novaca, ali ovim želim svima pokazati, kako još uvijek u Bosni ima dobrih pjevača, te da se trebamo oslanjati na domaće potencijale - kaže Imamović.
Ovo lijepo veče, uveličali su i predstavnici Ambasade BiH iz Berna, koji su zbog drugih obaveza tek poslije ponoći stigli u Zofingen. Konzul Mustafa Halilović se obratio prisutnima, zahvalivši se domaćinu na svemu onom što čine za dobrobit zajednice. Posjetili su i naš štand, gdje se prikupljala humanitarna pomoć i svojim prilogom potpomogli ovu akciju.
Ostali prilozi:
» BOŠNJAČKI MALIŠANI BOSNI S LJUBAVLJU
B.net | 04. March 2019 21:18
» SITI SVEGA ŠTO DRŽAVA NUDU, ODLAZE
Selvija Ferizović | 25. February 2019 19:48
» SDP-SDA KOALICIJA SKRNAVI STARA MEZARJA
Asmir Bihorac | 22. February 2019 17:57
» KOLJAČKI MUZEJ DRAŽE MIHAILOVIĆA
Al Jazeera | 21. February 2019 03:25
» “DRŽAVNI LOPOV” SA LIČNOM KARTOM PUTUJE SVIJETOM
Said Šteta | 17. February 2019 16:09
» BOSANSKI JEZIK U GRADU BRECHTA I MOZARTA
Haris Halilović | 13. February 2019 14:07
» BOSNA NI NA NEBU NI ZEMLJI!?
Hakija Đozić | 05. February 2019 19:07
» POJEDINCI NA SPISKOVE ZA MEDALJU OTPORA STAVLJALI SAMI SEBE
Eset Muračević | 02. February 2019 17:31
» USPJEŠNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA ZAJEDNICA U EDMONTONU
Remza Lagarija | 22. January 2019 13:53
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI U INTERNACIONALNIM PROJEKTIMA
Senada Đešević, prof. | 15. January 2019 17:23
Ostali prilozi istog autora:
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31
» BORCI U RATU I BORCI U MIRU
18. April 2016 16:08