Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
DOMOVINA TE ZOVE!
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Estrada

Sudionici manifestacije pišu o nezaboravnoj proslavi Dana državnosti Bosne i Hercegovine
ČIKAGOM SU VIOLINE PLAKALE I SUZE TEKLE
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 24. November 2008. 13:11:19
Za uvećati kliknite na sliku

Maestro Phil Simmons

Virtuoz svjetskog renoomea: Denis Azabagić

Predsjednik Koordinacije KBSA Chicago sa maestrom Simmonsom

Džafer Kulenović uručuje priznanje profesoru Emiru Ramiću

Obraćanje Murata Muratovića

Milićević sa prijateljima
Prohladna čikaška noć subotnjeg 22. novembra 2008. godine ostati će zauvijek u našim srcima kao jedna od dosada najbolje organizovanijih i posjećenijih proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Sve je pocčelo na samom ulazu North Esatern Illinois University, gdje je u galeriji posjetioce dočekao pravi mali praznik za oči. Izložba Ivice Jurišića na temu “Zimskih Olimpijskih Iigara” održanih u Sarajevu 1984. U istom prostoru u povodu Dana državnosti priređen je kooktel za uvažene goste iz političkog i kulturnog miljea bosanske i američke zajednice. Pomenimo samo neke od prisutnih: Jonathan Moore, budući zamjenik američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Eldin Kajević, generalni konzul BiH u Chicago-u, Ivan Sotirov, generalni konzul Republike Bugarske u Chicago-u, Gerald Tury, gradonačelnik Lincolnwood-a, Kina Bagovska, prdsjednica Bugarsko-američke asocijacije, Muhamed Dabbuseh, potpredsjednik ICC Northbrook, Karla Knorowski, potpredsjednica na North Eastern Illinois University, Edwin Silverman, direktor ureda za emigracijska pitanja, Wahaj Syed, predsjednik Naučno-matematičke akademije u Chicago-u, zatim Emir Ramić bivši predsjednik KBSA, Semir Đulić, bivši predsjednik KBSA, Murat Muratović, potpredsjednik KBSA, mr. Haris Alibašić. portparol KBSA, Željko Milićević, član Statutarane komisije UO KBSA i urednik Bošnjaci.Net, Mirsad Smajić, član UO KBSA, i mnogi drugi dragi gosti.
Nakon koktela prisutni su se “preselili” u veliku koncertnu salu gdje nas je na pozornici očekivao Licolnwood Chamber Orcestra pod ravnanjem maestra Phila Simmonsa. Nakon intoniranja himni, Lincolnwood Chamber Orcestra je izveo je Betovenovu simfoniju No1. Uz opuštenu i svečanu atmosferu gostima se obratio predsjednik Koordinacije KBSA Chicago Džafer Kulenović i uručio priznanje profesoru Emiru Ramiću za njegov dugogodišnji nesebičan doprinos u radu i jačanju KBSA i bošnjačke zajednice. Priznanje za veoma uspjesnu suradnju između američke i bošnjačke zajednice dobio je i maestro Phil Simmons. Zatim se prisutnima kratko obratio Murat Muratović, potpredsjednik UO KBSA.
Posljednji govornik je bio Jonathan Moore, budući zamjenik američkog ambasdora u BiH. On nas je ugono iznenadio dobrim poznavanjem bosanskog jezika i na prvi pogled pridobio simpatije publike.
Nakon kratkog govora na pozornici se pojavio maestro Denis Azabagić. Virtuoz svjetskog renomea je pokazao da taj epitet nosi sa punim pravom. Nakon prvih taktova sa Denisove gitare publika uživa u besprekornoj izvedbi i kraj Denisovog muziciranja dočekuje na nogama uz gromoglasan aplauz.

Zatim dolazi "Sevdah Medley". Djelo koje je specijalno rađeno za ovu priliku, aranzirano u studiju Ilya Levinsona, čuvenog kompozitora i dobrog poznavaoca evropske tradicionalne muzike.

Na prve taktove "Karanfile cvjeće moje" publika prati ritam i "dobre vibracije" sa pozornice sa neskrivenim oduševljenjem. Nizu se naše poznate sevdalinke jedna za drugom uvijene u pomalo čudno ali prelijepo ruho klasične muzike. I jednom je rečena konstatacija da je naš sevdah u rangu svjetske klasične muzike, zaista se evo upravo realizira pred našim očima. Ljepota harmonija, tonova i ritmova, oslikava sav kolorit čudesne zemlje Bosne i Hercegovine čiji rođendan evo slavimo negdje daleko u tuđem ali i našem novom svijetu. Nakon stare sefardske kompozicije "Kad ja pođoh na Bembašu" čiji korijeni sežu u XVI stoljeće, koje je obilježilo progon Jevreja iz Španije čak do Bosne, orkestar pravi nagli zokret i odjednom kao iz daleka čujemo "Šehidski rastanak". Prvo tiho a onda sve jače 22 violine “plaču” za ratnikom koji odlazi u boj za Bosnu, a majci poručuje da mu umjesto suza pokloni fatihu. Stara elegična melodija ne ostavlja nikog u dvorani ravnodušnim, pa bez srama teku suze. Teku suze kao nekad kada smo voljeli i plakali za onim što voljesmo. Neuobičajena slika za današnja nimalo ružičasta vremena.
Nakon "Sevdah Medley-a" publika je ponovo na nogama. Suze, aplauz, ponos... Po prvi put je tu pred našim očima u čast Bosne i Hercegovine izvedeno djelo koje je inspirisano bogatom bosanskohercegovačkom muzičkom tradicijom. I nismo se postidjeli bili smo ponosni.

Na izlazu i dvorane vidno uzbuđen profesor Emir Ramić reče: "Ovo je najljepša noć u mom životu", a Mirsad Smajić dodaje: "Za ovo je vrijedlio doći čak iz Kanade".

Na printanom dijelu programa posjetitelji su mogli vidjeti sliku Starog mosta u Mostaru. Ovu crno-bjelu fotografiju smo izabrali simbolično iz više razloga. Stari most u Mostaru je jedan od najprepoznativljijih simbola Bosne i Hercegovine. Stoljećima je ovaj most odolijevao raznim osvajacima, bunama i bundžijama, da bi u ovoj posljednjoj agresiji na našu zemlju bio potpuno srušen a zatim potpuno obnovljen. Ovaj naš Most neodvojivo inspiriše da kristalno jasno pogledamo u budućnost. Most je spona između dvije suprotene obale, dva dijela grada, naroda, religije, političke opcije.
Možemo li i mi danas kao srednjevjekovni neimari graditi mostove. Mostove među ljudima, koji će trajati vjekovima? Možemo li graditi mostove u našoj zajednici koji će nas povezivati kao dvije suprotne obale, kojega će koristiti naši potomci bez naše bojazni da će ga srušiti? Možemo li u našoj Bosni i Hercegovini graditi mostove koji će povezivati narode i vjere? Možemo li sagraditi takav jedan most koji će nas odvesti u bolju budućnost i svrstati nas u red savremenih evropskih i svjetskih zemalja?
22. novembra 2008. godine u Chicago-u smo svi zajedno ugradili "prvu ciglu" u jedan takav most budućnosti.
Hvala svima onima koji su vjerovali organizatorima i podržali ovogodišnji projekat proslave Dana državnosti BiH u Chicago-u. Hvala Koordinaciji KBSA Chicago na požrtvovanju i organiziranju nezaboravne proslave Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Chicago-u 22. novembra 2008. godine.Ostali prilozi:
» AKO ME POZOVETE, ETO ME ZA DAN BOŠNJAKA KOSOVA
Vinetu Ganić | 01. September 2014 20:27
» OD SRCA SRCU
Eset Muračević | 02. July 2014 21:55
» VOGOŠĆANSKI DANI
Eset Muračević | 14. June 2014 12:00
» I HUMORISTI SE MOGU BAVITI OZBILJNIM POSLOM
Eset Muračević | 04. May 2014 14:14
» JESAM ROKER ALI NE MRZIM NARODNU MUZIKU
Eset Muračević | 25. April 2014 20:11
» TOMAŠICA JE NAŠA OPOMENA
Bato Šišić | 10. April 2014 18:38
» BIH ĆE NADŽIVJETI SVE SVOJE GROBARE
AA | 04. January 2014 14:33
» SAMI YUSUF NASTUPA U ISTANBULU
AA | 16. December 2013 02:09
Ostali prilozi istog autora:
» JUBILEJ VRIJEDAN PAŽNJE
27. January 2011 10:14
» PRIJEDORSKI OSVAJAČ PLAVOG NEBA
01. December 2010 20:41
» UNIVERZALNE VRIJEDNOSTI SEVDAHA
09. October 2010 13:23
» ŠTO LI MI SE TRAVNIK ZAMAGLIO?
26. February 2010 02:46
» MOĆ MUZIKE
06. October 2008 18:10