Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MAARTI AHTISAARI DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR
Autor: VOA
Objavljeno: 10. October 2008. 18:10:37
Prestižnu Nobelovu nagradu za mir je ove godine dobio bivši finski predsjednik Maarti Ahtisaari za svoj rad na postizanju mirnih rješenja za sukobe od Namibije do Kosova. Nobelov komitet je danas objavio da su napori gospodina Ahtisaarija u periodu od više od 30 godina doprinijeli mirnijem svijetu. Gospodin Ahtisaari je norveškim medijima rekao da svoje mirovne napore u Namibiji smatra svojim najvecim postignucem. Maarti Ahtisaari i organizacija koju je osnovao su takoðer radili i na postizanju mira u Iraku, Indoneziji i sjevernoj Irskoj.

Gospodin Ahtisaari je nedavno sastavio i plan za Kosovo kojim je Kosovu data nezavisnost uz meðunarodnu superviziju. Vijest o dodjeli Nobelove nagrade za mir Maartiju Ahtisaariju, pozdravili su, meðu prvima, lideri Kosova.

Naglasivsi da je upravo gospodin Ahtisaari zasluzan sto je svojedobno utabana staza koja je na kraju dovela do nezavisnosti Kosova, kosovski premijer Hashim Thaci je rekao:

Hashim Thaci, Premijer Kosova:
Objavili smo neovisnost Kosova u skladu s dokumentom koji je gospodin Ahtisaari pripremio, i stoga nam je drago da je on dobio ovu prestiznu nagradu. To je bila pravilna odluka, a dokumenat gospodina Ahtisaarija je donio neovisnost Kosova, ali i vise mira i stabilnosti , regionalne suradnje, te ovoren put ka konacnoj integraciji u Evropsku Uniju i NATO savez.

Gospodin Thaci je nastavio prisjecajuci se tijesne suradnje s Ahtisaarijem, koji je, kako kaze, znao u svakom trenutku sta zeli, i sta je dobro za ljude Kosova, ali i cijeloga svijeta.

Maarti Ahtisaari je bio i predsjedavajuci radne grupe za Bosnu i Hercegovinu tijekom mirovne konferencije 1992. i 93.te,a potom i posebni savjetnik generalnom tajniku UN-a za bivsu Jugoslaviju.Ostali prilozi:
» INICIJATIVA "MOJA ADRESA: SREBRENICA" TRAŽIT ĆE OD CIK-A ISTRAGU
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2020 15:30
» EDIN SMAJIĆ ZADRŽAO FUNKCIJU OPĆINSKOG NAČELNIKA
Eset Muračević | 28. November 2020 14:56
» AKCIJA PRIKUPLJANJA LEKTIRA ZA PODRUČNU ŠKOLU U POTOČARIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. November 2020 13:18
Ostali prilozi istog autora:
» TREBA LI BiH USTAVNE REFORME?
10. December 2009 15:55
» MLADIĆU MORA BITI SUĐENO
10. July 2009 19:25
» KAKO OSIGURATI BUDUĆNOST BOSNE?
16. January 2009 16:37
» MOĆNIK ILI UTICAJNI SAVJETNIK
16. January 2009 16:27
» NAJVEĆI PROBLEM SPOROST
11. July 2008 05:45