Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
DOMOVINA TE ZOVE!
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Haberi

BiH
SVEČANO OTVORENO DŽAMIJA NA HAMBARINAMA KOD PRIJEDORA
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 08. August 2008. 13:08:39

Otvorena ljepotica na prijedorskom 'brdu': Džamija Hambarine
Prijedorsko "brdo", kako smo voljeli i volimo nazivati Hambarine, ovih dana je bilo "centar svijeta" u malom. Došli su Bošnjaci rasuti diljem svijeta na otvorenje još jedne prelijepe džamije.

Hambarine su u agresiji na našu zemlju posebno bile na udaru zlikovaca. Većinsko, miroljubivo, radno i bogobojazno stanovništvo, nije moglo ni slutiti kakva im je krvava sudbina bila planirana tih prokletih 90-tih godina prošlog stoljeća. Čitava oblast Hambarina je bila danima izložena teškom artiljerijskom granatiranju. Zatim je krenulo i ono najgore. Progon i odvođenje u srpske logore smrti. Preko noći nestajale su čitave obitelji. Na stotine njih nikada nisu dočekali vidjeti svoje najmilije. O tome svjedoče prepuna šehidska mezarja oko Hambarina i susjednih mjesta. Ali Bošnjaci Hambarina su izdržali i svoja najveća iskušenja. Danas je Hambarinama vraćen prijeratni i slobodno se može reći još ljepši izgled.

Predjelom popularnog brda iznad grada Prijedora ponovo dominiraju vitke munare kao nekada. Ovih dana je uz prisustvo velikog broja vjernika i posjetitelja, svečano otvorena i "Hambariška džamija" koja je srušena na početku agresije. Prijedorčani ne podižu nove džamije, nemaju niti potrebe za takvo što, ali sebi smo uzeli za uzvišeni cilj da obnovimo sve one koje su porušene. I to se hvala Allahu dž.š., dobrim dijelom uradili. Svako od Prijedorčana je dao svoj doprinos. I oni u domovini a pogotovo oni u iseljeništvu. Neko novčanim izdvajanjima a neko logistikom, organiziranim radom i medijskom prezentacijom. Na žalost među nama još uvijek ima onih koji zaboravljaju da je svaka džamija izgrađena u slavu Allaha dž.š., da je to Božija kuća i da svaka akcija uspješno odrađena u tu svrhu ne trpi bilo kakva "ovozemaljska" ogovaranja, zlobu i zavist. Dakle, sve ono što umanjuje značaj uzvišenog cilja obnove džamija moramo odbaciti a one "sijače" pomutnje i mržnje među nama, moramo prepoznati i osuditi.

Među onima koji su dali najviše od sebe je svakako obitelj Ejupović: Emsud, Asmir i Admir. Oni su članovi čikaške bošnjačke zajednice, a Emsud Ejupović je veoma istaknut aktivista u nogometnom klubu Prijedor -Chicago,kao i udruzenju gradjana opcine Prijedor -Chicago. Ejupovići su s ponosom i suzama u očima primili ključeve od izaslanika Reisu-l-uleme, muftije banjalučkog Edhem ef. Čamdžića, te uz tekbire svečano otvorili ovu prelijepu džamiju na Hambarinama.

Ismet ef. Hamulić, predsjednik građevinskog odbora kazao je između ostalog: "Danas smo "otvorili" dvije džamije. I onu koja je pred samo otvaranje minirana u maju ratne 1992. godine i ovu danas koja je veća i ljepša, nastala na temeljima one u ratu srušene".

Edhem ef. Čamdžić, banjalučki muftija odao je veliko priznanje Prijedorčanima i poručio, da nakon džamija moraju početi s obnavljanjem prijedorskih medresa i tekija kojih je prije rata bilo mnogo.Ostali prilozi:
» HURME, NAJZDRAVIJE VOĆE NA PLANETI
Vijesti.ba | 22. February 2014 02:44
» IBRAHIM I ĐULA MEDUNJANIN
Ismet Medunjanin | 30. January 2014 16:07
» BEDR JE TRAJNA INSPIRACIJA I POUKA
Fena | 24. July 2013 17:52
» KUR'AN ZA DJECU U DUGINIM BOJAMA
AA | 24. July 2013 14:30
» NAJVEĆI KUR'AN NA SVIJETU
AA | 24. July 2013 14:28
» STO RAMAZANA BEZ MEZARA
B.net | 19. July 2013 21:43
Ostali prilozi istog autora:
» JUBILEJ VRIJEDAN PAŽNJE
27. January 2011 10:14
» PRIJEDORSKI OSVAJAČ PLAVOG NEBA
01. December 2010 20:41
» UNIVERZALNE VRIJEDNOSTI SEVDAHA
09. October 2010 13:23
» ŠTO LI MI SE TRAVNIK ZAMAGLIO?
26. February 2010 02:46
» MOĆ MUZIKE
06. October 2008 18:10