Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Ramazan 1425.
RAMAZANSKE ČESTITKE
Objavljeno: 12. October 2004. 00:10:00

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!


U petak 15. oktobra 2004. godine prvi je dan ramazanskog posta, a završava 14. novembra klanjanjem Bajram-namaza. Tim povodom svim pripadnicima islama širom dunjaluka, a posebno jetimima, porodicama šehida, invalidima i borcima Armije R BiH, zatim Bošnjacima u Domovini BiH, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Turskoj, SCG i širom dijaspore želimo sretne i beriketne dane ovog najodabranijeg mjeseca u hidžretskoj godini, sa dovom da vam Allah dž.š. u Kabul upiše svaki dan posta. Amin!


Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Redakcija BOŠNJACI.net

RAMAZANSKE PORUKE I ČESTITKE IZ NAŠEG MAIL BOXA
RAMAZANSKA ČESTITKA REISU L ULEME DR. MUSTAFE EF. CERIĆA


POŠALJITE e-RAZGLEDNICU SVOJIM NAJMILIJIM
Ramazanska čestitka reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića

Naš cilj je život u društvu slobodnom od svih poroka


Učinimo domovinu mjestom sretnog življenja za sve ljude

Post je najbolji način da omladina dobije snagu i skupi hrabrost da kaže NE drogi i alkoholu


Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić, kako je prenijela MINA, uputio je jučer ramazansku čestitku u kojoj se navodi:
- Allahov poslanik Muhammed a.s. rekao je da postoje četiri stvari koje čovjek poklanja da bi zauzvrat dobio blagodati kada su mu najviše potrebne.

Opraštanje grijeha

Prvo, čovjek poklanja svoje sjećanje na Allaha da bi ga se Allah Uzvišeni sjetio onda kada mu je najpotrebnije i onda kada ga ljudi zaborave. \"Vi se mene sjetite, pa ću se i Ja vas sjetiti\", kaže Uzvišeni Allah.
Drugo, čovjek poklanja zahvalnost Allahu da bi se Allah Uzvišeni njemu dvostruko više zahvalio, jer On, neka je Slavljen, kaže: \"Ako vi Meni zahvalite, Ja ću vama biti mnogo više zahvalan\".
Treće, čovjek poklanja svoje dozivanje Allaha da bi mu se Allah Uzvišeni odazvao u tišini njegova ibadeta: \"Zovite me i Ja ću vam se odazvati\", kaže Uzvišeni Allah.
I četvrto, čovjek poklanja svoje pokajanje Allahu da bi mu Uzvišeni Allah oprostio grijehe, \"Tražite oprost grijeha od vašeg Gospodara. On, doista, oprašta grijehe\".
Braćo i sestre, mjesec ramazan je vrijeme ibadeta, a ibadet posta je najbolji način da čovjek uvijek bude u Allahovom sjećanju, što je najbolje osiguranje gdje god bio; da uvijek osjeća Allahovu zahvalnost za svako dobro djelo koje uradi; da uvijek čuje Allahov odziv na njegov poziv da mu Allah pomogne; da uvijek zna da su Allahov hidajet (uputa), Allahov magfiret (oprost) i Allahov rahmet (milost) neizmijenjeni, naročito u ramazanu, kad su vrata dženneta otvorena, a vrata džehennema zatvorena i kad su oni koji donose zle misli ukroćeni.

Vječna sreća

I kao što se kaže, \"svako vrijeme ima svoje breme\", tako i ovo naše vrijeme ima svoje teško breme droge i alkohola. Opet je post najbolji način da omladina dobije snagu i skupi hrabrost da kaže NE drogi i alkoholu, jer ih droga i alkohol udaljavaju od ličnog uspjeha na ovome svijetu i vječne sreće na drugom svijetu.
Zato udružimo se svi zajedno postom protiv droge i alkohola, jer naš je cilj da živimo u društvu slobodnom od droge, alkohola i drugih poroka koji uništavaju našu mladost, koji razaraju našu porodicu i koji nam donose opaku bolest - kaže se u ramazanskoj čestitki reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori.

Domovina za sve ljude dobrog srca

Bože Sveznajući, pouči nas kako da Te se uvijek sjećamo, kako da te dozivamo, kako da Ti se zahvaljujemo i kako da od Tebe oprosta tražimo.
Bože Svemogući, osnaži nas da nadjačamo svako zlo koje uništava naš porod, razara našu porodicu i razjedinjuje našu zajednicu.
Bože Milostivi, ujedini naša srca u dobru i ljubavi i učini našu domovinu mjestom sretnog življenja za sve ljude dobrog srca.
Sulejman Tihić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Mjesec jasnih misli i dobrih djela


U povodu mubarek mjeseca ramazana, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić uputio je čestitku muslimanima i Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, u kojoj se, između ostaloga, kaže:
«Nadam se da će i ovaj sveti mjesec posta, jasnih misli i dobrih djela doprinijeti jačanju međusobnog uvažavanja, tolerancije i suživota različitih naroda, vjera i kultura kao višestoljetne tradicije Bosne i Hercegovine. Čestitam vam mjesec ramazana, sa željom da gi ispostite u miru, zajedno sa vašim porodicama, prijateljima i komšijama».
Esselamu alejkum !

Posebno je prijatno biti u komunikaciji sa onima koji se pokoravaju Allahu dž.š. i koji u njegovo ime čine dobra djela. Prijatno je biti u društvu sljedbenika Poruke Gospodara Jedinog koja se ne može utrnuti ni snagom moćnog oružja ni lukavošću politike i spletkarenja.
Snaga Poruke će do Sudnjeg dana ostati svjetlo bogobojaznih, a mi je našim iskrenim ibadetom držimo na dlanovima i kao zavjet prenosimo na pokoljenja naša.
Svakim danom, kako se sile zla umnožavaju i postaju sve drskije i bezočnije, postajemo svjesniji da mimo Islama ne postoji alternativa narastajućem svjetskom zlu koje žari i pali zemaljskom kuglom.
U ovom mjesecu pojačanog ibadeta, nastaje jedna ogromna koncetracija energije koja nas spaja u moćno jedinstvo. Iskoristimo ovu energiju milosti i ljubavi i potrimo sve naše nesporazume i razlike koje nas udaljavaju. Učinimo napor da ostvarimo jedinstvo, koje dolikuje ummetu Muhammedovom a.s. Potražimo primjer u Muhammedu a.s. jer nam ga je Allah dž.š. učinio primjerom.

Neka nam je svima Ramazan Šerif Mubarek Olsun !

Hazbija Kalač
Rožaje (Sandžak)
Mesihat Bosnian Islamic Council of Australia Inc.

P.O. Box 203 Beverly Hills, Sydney, N.S.W, 2209, AUSTRALIA
Head Office: 445 Forest Road Penshurst NSW 2222 Australia; Telephone / Fax: 612 9580 3390

RAMAZANSKA CESTITKA MESIHATA


Draga i postovana braco i sestre, uvazene dzematlije, Esselamu Alejkum!
Koristimo priliku da Vam u ime Mesihata te u ime Ureda Glavnog Bosnjackog Imama za Australiju cestitamo predstojeci mubarek mjesec Ramazan.
Zelimo Vam od srca da mubarek mjesec Ramazan docekate u sreci, zdravlju i rahatluku i da ga provedete u postu, zikru, ibadetima i duhovnoj kontemplaciji i ciscenju duse i tijela, u krugu vasih porodica, dzemata, rodbine i prijatelja.
Posebno nam je drago da vas takodje mozemo upoznati da ce ovogodisnji musafir Bosnjaka Australije i ramazanski vaiz biti Dr. Omer ef. Spahic, mladi bosnjacki islamski ucenjak i profesor na Medjunarodnom Islamskog Univerzitetu (IIUM) u Kuala Lumpuru u Maleziji.
Dr. Omer ef. Spahic ce znatan dio Ramazana provesti u Canberri, gdje ce za vrijeme boravka u ovom gradu predvoditi teraviju u tamosnjem bosnjackom dzematu (mesdzid na ANU).
U toku ramazana ovaj ce ugledni islamski ucenjak posjetiti i druge islamske zajednice i dzemate u Australiji.
Molimo naseg Uzvisenog gospodara, Allaha dz.s., da nam svima podari srece, zdravlja, snage i volje da u miru i rahatluku provedemo predstojece mubarek dane ovog velicanstvenog mjeseca Ramazana.
Molimo Ga da nam olaksa post i pomogne da iz Ramazana izadjemo snaznijeg imana, cisce duse i zdravijeg tijela.
Molimo Boga da rahmetom obaspe cijeli ummet Muhammeda a.s. a cijelo covjecanstvo nagradi mirom, slogom i medjusobnom ljubavlju i razumjevanjem.

RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN!

Uz postovanje i tople selame,

Prof. haji Salih ef. Mujala
Glavni imam


Mr. Osman Softic
predsjednik Mesihata
RAMAZAN MUBAREK!!!

On behalf of the members and staff of the Islamic Cultural Center of Greater Chicago and Islamic Association of Bosniaks in North America we would like to extend best wishes to all our Muslim friends, a Ramadan Karim for you and your families and communities. May God accept your prayers and fasting and bestow upon you blessings of mercy and peace.
U ime clanova i osoblja Islamskog kulturnog centra u Chicagu i Islamske zajednice Bosnjaka u Americi svim muslimanima u svijetu zelimo RAMAZAN MUBAREK. Molimo Svemoguceg da primi Vase ibadete i da Vas obaspe Svojom miloscu i mirom.

Imam Senad-ef. Agic, D.Min.

Esselamu alejkum,
Dragi moj Esade!

Ramazan Serif Mubarek Olsun tebi i tvojoj prodici i redakciji. Da bude hajrom i hairli, da dragi Allah unaprijedi stanje muslimana!

Tvoj
Isnam Taljic,
Sarajevo
Es-selamu alejkum draga braco i postovane sestre u Islamu, uvazeni urednici bh glasila!

U ime Bosnjacke Islamske Zajednice Perth, vama i vasim cijenjenim citaocima zelim cestitati nastupajuci mubarek mjesec Ramazan nasim tradicionalnim pozdravom:

RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN

Sajit Smajic
BOSNJACI.net

Postovani prijatelji,
Esselamu Alejkum!

Koristimo priliku da Vam u ime Mesihata BIZ-a Australije, u ime ureda glavnog imama za Australiju, kao i u nase osobno ime cestitamo dolazak mubarek mjeseca Ramazana.

Vama, vasim porodicama i dzematima zelimo da i ovogodisnji mubarek mjesec docekate u sreci, zdravlju i rahatluku.

Molimo Uzvisenog Gospodara Allaha dz.s., da Vam podari zdravlja, snage i volje da u miru i rahatluku provedete predstojece mubarek dane velicanstvenog mjeseca Ramazana.

Molimo Ga da Vam olaksa vas post i pomogne da iz Ramazana izadjete snaznijeg imana, cisce duse i zdravijeg tijela.

Molimo Boga da svojom miloscu i oprostom obaspe ummet Muhammeda a.s. a citavo covjecanstvo nagradi mirom, slogom i medjusobnom ljubavlju i razumjevanjem.

RAMAZAN MUBAREK OLSUN!

Uz postovanje i tople selame,

Prof. haji Salih ef. Mujala
Glavni imam

Mr. Osman Softic
predsjednik Mesihata

Molim Allaha dz.s. da nam ovogodisnji Ramazan bude mjesec naseg totalnog licnog i kolektivnog preobrazaja ka Allahovoj vjeri i opcem dobru. Neka nam je hairli mubarek Ramazan, da ga u hajru docekamo i postimo, da nam Dragi Allah
dz.s. hurmetom Ramazanskim oprosti nase grijehe.

Bayram-ef. Mulić
Dr. Senad ef. Agic
Glavni imam za Sjevernu Ameriku
Chicago, ILLINOIS, USA

Postovani Dr. Senad ef., Esselamu Alejkum!

Koristimo priliku da Vam u ime Mesihata BIZ-a Australije, kao i u ime ureda glavnog imama za Australiju, cestitamo predstojeci mubarek mjesec Ramazan.
Vama i vasem dzematu zelimo da i ovogodisnji mubarek mjesec docekate u sreci, zdravlju i rahatluku u krugu vase porodice, dzemata, rodbine i prijatelja.
Molimo Uzvisenog gospodara Allaha dz.s., da nam podari srece, zdravlja, snage i volje da u miru i rahatluku provedemo predstojece mubarek dane velicanstvenog mjeseca Ramazana.
Molimo Ga da nam olaksa post i pomogne da iz Ramazana izadjemo snaznijeg imana, cisce duse i zdravijeg tijela.
Molimo Boga da svojom miloscu i oprostom obaspe ummet Muhammeda a.s. a citavo covjecanstvo nagradi mirom, slogom i medjusobnom ljubavlju i razumjevanjem.

RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN!

Uz postovanje i tople selame,

Prof. haji Salih ef. Mujala
Glavni imam

Mr. Osman Softic
predsjednik Mesihata

Clanovima Redakcije BOSNJACI.net

Es selam alejkum!

Blizi se i ovogodisnji Ramazan, najdrazi musafir, pa u to ime neka i u Vas dom unese iskren preobrazaj ka Islamu, ka istini i pravdi, ka dobru i napretku. Da ga hairli docekate, ispostite i ispratite, u dobrom zdravlju, imanu i raspolozenju. Amin!

Ramazan Mubarek Serif Olsun!

Ismet MEDUNJANIN
Bar

Esselamu alejkum!
Hvala na lijepim zeljama i dovama povodom predstojeceg Ramazani-serifa i uzvracam vam sa istim bratskim zeljama, moleci Allaha da nam svima podari volje, umijeca i snage da se i dalje u Ramazanu uzdizemo i povezujemo nase redove, te da budemo dostojni nosioci nase misije.
U ime dzemata Bosnjacka islamska zajednica Gzi Husrev-beg iz Toronta

Tajib-ef. Pasanbegovic
Es-selamu alejkum!

Neka je Ramazan serif mubarek i vasoj redakciji. Od srca vam zelim da ovaj odabrani mjesec iskoristite za duhovno prociscenje i iskupljenje od grijeha.

Selam,

Arduana Kuric
Postovane kolege,
Dame i gospodo,

Neka Vam ovaj Ramazan donese mnogo srece u privatnom i poslovnom planu. Vrijeme duhovne obnove dolazi i samo oni koji vjeruju ce dostojanstveno i casno da ga osjete.

Ramazan Mubarek Olsun!

Nihad Krupic
Postovani prijatelji!

Vama i vasim saradnicima kao i citaocima Bosnjaci.net u ime UO KBSA i svoje licno ime upucujem srdacne zelje u povodu nastupajuceg mjeseca posta Ramazana.

Mahsuz selam,
Prof. Dzemal Hot,
predsjednik UO KBSA!
Esselamu alejkum Esad;
Neka i ovaj Ramazan bude vrijeme pojedinacnog i kolektivnog preobrazaja ka Islamu; u kome se nalaze logicki odgovori za sva zivotna pitanja, u kome se nalazi mir u dusi sto se nigdje drugdje ne moze naci.
Zelim Vam sretan i hajrli mjesec Ramazan. sa dovom da Vam Allah dz. s. u Kabul upise svaki dan posta i svako dobro koje izvrsite u ovom najodabranijem mjesecu hidzretske godine. Amin!

Selam
Emir Ramic
Esselamu alejkum,

Sa iskrenim zadovoljstvom cestitam Vam nastupajuci mubarek Ramazan serif, sa zeljom da Vama i vasim najmilijim donese srecne i bericetne dane i da uz Alaha dz.s. pomoc docekate ramazanski Bajram.

RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN!

Mersija i Ramiz Muminovic
Esselamu alejkum,

Da i ovogodisnji nastupajuci mjesec Ramazana bude vrijeme naseg ucvrscenja u dini Islamu, njegovoj istini i pravdi, hajru i napretku...

Zelim Vam srecan i hairli Ramazan.
Ramazan Serif Mubarek Olsun!

Haris Hojkuric
RASIM LJAJIÆ ÈESTITAO RAMAZAN

Ministar SCG za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajiæ èestitao je islamskim vjernicima predstojeæi mjesec Ramazana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva Srbije i Crne Gore za ljudska prava i manjinske zajednice, Ljajiæ je islamskim vjernicima poželio da Ramazan provedu u miru i razumijevanju.

Muslimani u petak poèinju Ramazan, mjesec posta, tokom kojeg nastoje da proèiste tijelo i dušu, uzdržavajuæi se od hrane i piæa, ali i loših misli i djela. Ramazan je najvažniji mjesec za pripadnike islamske vjere. U njemu je, izmeðu ostalog, poèelo objavljivanje Kur\'ana. To je deveti mjesec muslimanskog, lunarnog, kalendara.

Tokom mjeseca Ramazana obavezan je post, a to se smatra jednim od stubova islama. Podrazumjeva se potpuno uzdržavanje od jela i piæa i tjelesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to punih 30 dana. Post podrazumjeva i uzdržavanje od ružnih rijeèi i djela i cilj mu je opšte ljudsko proèišæenje.
Ramazan Serif Mubarek Olsun

Bismillahi esselatu wesselamu ala resulillahi!
Es-Selamu alejkum we rahmetullah
Poštovana braæo i cijenjene sestre u Islamu!
Poštovani prijatelji muslimana!

Došao nam je ramazan.
Došao je kako bi ljude odgojio, učinio ih jakim, odlučnim, strpljivim i navikao na podnošenje teškoća i prepereka koje život sa sobom nosi. Ramazan je odgojna škola u kojoj čovjek stiče čvrstinu, predanost Allahovom sudu u najmanjim stvarima, spremnost na ispunjavnaje svake Njegove naredbe i ostavljanje svega što mu donosi ovosvjetsku ili onosvjetsku štetu i bogobojaznost koja će ga pratiti na svakom mjestu, u svako vrijeme i svakoj situaciji.
Ramazan je velika prilika za promjenu i svrstavanje u red čestitih i bogobojaznih Allahovih robova. Šta je to bogobojaznost?
Ovo pitanje je postavio Omer, radijallahu anhu, Ubejju ibn Ka\'bu, a on mu je rekao:
\"O vladaru pravovjerniih! Da li si ikada išao trnovitim putem?
\"Da\" - reče Omer.
\"Kako si se ponašao\" - ponovo će Ubej.
\"Zagrnuo sam odjeæu i pokušao da maksimalno izbjegnem trnje\" - odgovori Omer.
\"Takav je slučaj i sa bogobojaznošću\" (tj bogobojazan čovjek se čuva grijeha i ružnih postupaka, kao što se čuva trnja onaj ko ide trnovitim putem). Molimo Allaha swt da ovaj ramazan bude mjesec prekretnice u slijedženju i oponašanju takvih. Amin!

Za emira
Hasan H. Tahirović
Udruženja Muslimana Sjeverne Amerike
Esselamu Alejkum!

Svima Vama u redakciji, posjetiocima ovog sajta, kao i svim Muslimanima na Dunjaluku, Ramazan Serif Mubarek Olsun, zeli vam Sadat sa Familijom, Svicarska!
U ovim mubarek danima mira, zelimo da u zdravlju, nafaki i rahatluku ispostite mubarek mjesec Ramazan sa cvrstim imanom i radoscu u srcu...

Sve najbolje u mubarek Ramazanskim danima zeli Vam
Urednistvo Islamskog Informativnog Portala - Islam.co.ba

www.islam.co.ba
Es-selamu alejkum!

Neka su vam mubarek nastupajuci dani Ramazana, te da ih provedete u pokornosti Allahu dz.s., i da vam bude sebebom oprosta grijeha, i tezi dio na tasu dobrih djela.

Primite puno selama od Seada Jasavića i njegove familije iz Medine!!!

Ostali prilozi:
» IFTARSKA PATROLA U MALJEVCU
Admir Muhić | 21. May 2018 21:35
» RAMAZAN MJESEC MIRA I RADOSTI: ZNAMO LI ZAŠTO POSTIMO?
Dr. Ismail Haverić | 16. May 2018 20:39
» RAMAZANSKI KANDILJI
Eset Muračević | 16. May 2018 00:03
» U SUSRET RAMAZANU 1439.H./2018. GODINE
Nezim Halilović Muderris | 11. May 2018 17:44
» RAMAZAN - VITAMINI ZA DUŠU
B.net | 08. May 2018 15:59
» VAKUF – POUZDAN OSLONAC NEOVISNOSTI I SIGURNOSTI ZAJEDNICE
Mr. Salem-ef. Dedović | 22. April 2018 12:48
» DVADESET I ŠESTA GODIŠNJICA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Nezim Halilović Muderris | 13. April 2018 20:35
» ODRŽANA PROŠIRENA SJEDNICA MEŠIHATA
B.net | 14. March 2018 18:16
» DAN NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE 1992. - 2018. GODINA
Nezim Halilović Muderris | 02. March 2018 13:44
» MU'MINI ĆE INŠA-ALLAH POBIJEDITI
Nezim Halilović Muderris | 16. February 2018 15:18
» DUNJALUK JE CRNA RUPA KOJA OBMANJUJE I GUTA LJUDE
Abdullah ef. Hodžić | 02. February 2018 20:55
» ŠEJTAN JE UISTINU VAŠ NEPRIJATELJ
Nezim Halilović Muderris | 11. January 2018 21:24