Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
JASAVIĆ: BOŠNJACI O ZLOČINIMA NEĆE VIŠE ŠUTJETI
Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 14. February 2015. 17:02:23
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.AidaIdaAida (2015-05-06 08:26:34)
BRAVO!DOŠAO VAKAT KAD NEMA VIŠE ĆUTANJA!MASHALLAH!

KANCELARIJE SAVJETA EVROPE I EVROPSKE UNIJE, TE AMBASADA SAD-A U PODGORICI

DAME I GOSPODO,

Milo krivi sve a ne vidi svoju krivicu.Imao je svoje vrijeme koje je potrošio tako što je gazio zakone,državu,ljude i sad to vrijeme prolazi.On ogorčeno napada druge i nezaposlene ljude za čiju nezaposlenost je on kriv naziva dokonima. Za svoju krivicu krivi druge i bi da se sveti kako bi plašio ljude. Ali kako je došao tako i odlazi.Sve ono što je neko njemu povjerio povjeriće drugome i ako je taj pametan neće njega slijediti nego će raditi po Ustavu i zakonu i poštovati građane u svakom momentu.Nikad ih ne dovoditi u robovski položaj.Jer su građani ti koji biraju.Žao mi je svih koje je povrijedio a koji su ga birali. Oni su krivi zbog svega što im je uradio.Da ga nijesu birali,ne bi im se desilo to što im se desilo i zbog čega plaču.Zaot ne mogud a krive drugoga nego sebe i mogu mu se osvetiti samo ako glasaju za Bečića a ne nikako za Mila.Jer zbog njihovog glasanja su povrijeđeni i oni ali i oni koji ga nijesu glasali.pa sus e ogirješili i os ebi i drugima.Trebaju se izviniti sebi,svojima ali i ostalima koji su povrijeđeni zbog njihovog glasanja.Ne kriviti nikoga drugoga.Glas se mora cijeniti i povjeriti nekome ko je pošten.
Zaboljele su me suze žene kojoj je na sumnjiv način umro sin, koja je vrištala iz mozga a prije toga je tako gromoglasno navijala za DPS i Mila.Nazivala svakakvim nazivima pošteni dio opozicije.

AidaIdaAida (2015-02-15 04:04:10)
BRAVO AZRA!

KANCELARIJE SAVJETA EVROPE I EVROPSKE UNIJE, TE AMBASADA SAD-A U PODGORICI

DAME I GOSPODO,

Problemi su sastavni dio svakog života. Treba ih konstatovati,suočavati se sa njima i rješavati ih kako se ne bi nagomilavali. Ja bih željela da imamo pravni sistem i da ne moram da se bavim problemima koje ne bih imala da ih sistem rješava.Kad bi sistem radio ja bih živjela skroman život i radila i odgajala porodicu.Imala bih te probleme. A ovako imam probleme sistema.Želim da živim ali slobodno. Život mi je Allah pozajmio i ja taj život čuvam najbolje što znam.Jedino kad bi mi sloboda bila dovedena u pitanje izabrala bih nju a založila život. Ta borba je teška. Sa problemima.Posebno ako se nagomilaju. Pa mnogi odustanu od borbe brzo i od života. Pa se čini da ne vole život.Živjeti se mora i sa problemima koji su sudbina.Ali ih rješavati. Ljudsku zajednicu treba posmatrati po prirodnim zakonima. Činiti sve da probudiš savjest kod što više ljudi. Ali i da imaš svijest o tome da je mnogi nemaju i da se štitiš od njih.

Munir Mujezinovic (2015-02-14 23:26:56)
Ako zanemarimo trud Ibrahima Čikića i svih oni koji neće da čute i upozoravaju nas da pamtimo, rizikujemo da nam se ponavlja. U školsku lektiru ako ove dokumentovane dogadjaje ne uvrstimo, rizikujemo da nam se genocid, ne dao Bog ponovi.
A evo i strašnog primjera iz 1945.,od mnogo sličnih koji su se desili:

Nevesinje – 14. krvavi februar 1945.
...
Treba reći da se poslije svih ovih događaja drastično smanjivao broj Bošnjaka na ovim prostorima, no vrhunac etničkog čišćenja bila je posljednja agresija kada su protjerani svi Bošnjaci, a oni koji nisu brutalno su ubijeni – njih 303!

U ovom tekstu neće biti riječi o zločinama u posljednjem ratu budući da je o njima uglavnom upoznata šira javnost, ponajviše zahvaljujući različitim aktivnostima UG Povratkom za Bosnu i Hercegovinu. Ovdje ćemo govoriti o malo poznatim događajima koji su se zbili 14. februara 1945. godine kada je, prema svjedočenjima, ubijeno između 150 i 200 bošnjačkih civila. Tačan broj ubijenih se ne može utvrditi iz dva razloga: do 1990. godine zvanično je bilo zabranjeno govoriti ili prikupljati podatke o ovim događajima, do tada mnogi potomci ubijenih su izumrli, raselili se ili je jednostavno protokom vremena „zamagljeno“ sjećanje na ubijene 14. februara.

Ovo će biti, zapravo, prikazivanje 14. februara iza ogledala budući da se u Hercegovini ovaj datum jedino percipira i slavi kao datum oslobođenja Mostara i Nevesinja. Nažalost, iza tog ogledala stoji i jedan ogromni, nerasvijetljeni, 60 godina skrivani zločin – zločin nad Bošnjacima Nevesinja kojeg su počinili oslobodioci, pripadnici regularne NOVJ, koji nažalost nije njen jedini zločin, no većina njih je još nepoznata ili nedovoljno istražena, ciljano se skrivaju ili se o njima „stidljivo“ i „plašljivo“ govori. No svaki zločin je zločin, bez obzira koga je počinio, u ime koje ideologije i kojih ciljeva te stoga mora biti rasvijetljen – u ime morala i humaniteta, obilježja koja nas čine i čovjekom. U suprotnom, izlazimo iz okvira čovjeka, okvira ljudskosti.
...
http://bosnjaci.agency/nevesinje-14-krvavi-februar-1945/

huso75000 (2015-02-14 18:40:58)
Ko ne shvati da se KLIN KLINOM IZBIJAi da ide OKO ZA OKO ZUB ZA ZUB on je kukavica a ko o zlocinu suti zasluzuje zlocin