Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
MAK DIZDAR O SEVDALINKAMA
Autor: Mehmed Meša Delić
Objavljeno: 10. March 2013. 20:03:48
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.huso75000 (2013-03-12 15:05:43)
e moj mesa
...Oni su nama zahvaljujuci nasem jugoideoloskom lutanju ukrali stecke,ukrali cuku tornjaka, kravu busu, "Bitku na neretvi", ukrasce i burek i cevape a mi cemo od njih rakiju zahvaljujuci jugoideoloskim bosnjackim litricima i njihovim pobratimima lovrenovicima vesovicima, matvejevicima itd,,pa necemo ni primijetiti da su nam ukrali i sevdalinku, saz su blizu da ukradu..Ovo sto je napisao Humo o sevdalinci ti nisi podvrgnuo kritici ni analizi...Znas li ti mesa za ljubavnu kasidu...Znas li ti mesa da je filharmonija orkestar i opera srednjevjekovna muzika, muzika feudalnog sistema i idalje se sluša a crkvena je ....eto kakav si ti esejista radi nivoa.. podvlacim ti ponovo tvoju recenicu .."Idi u neku stvar, a onda i u večernju školu naoči osnovne stvari da bi mogao moje članke komentarisati..."
Selam HUso bravar, da bas tako. Moje zanimanje je bravar...

Mehmed Meša Deliæ (2013-03-11 14:48:56)
Umjesto komentara
I u praznu glavu ulazi znanje!
Ali, izgleda da ima takvih da znanje nema šanse da uđe u glavu, jer je na ramenima zaostalih ljudi.
Pišem malim huso, jer zaista je bio i ostao mali kada je riječ o pisanim stvarima.
Toliko je frustriran i zadojen mržnjom prema meni i vrijednim stvarima o kojima pišem, a kojima nije dorastao.
Prvo huso, ti imaš jedan prost problem: Ne poznaješ jezik i njegova pravila. Ne znaš značenje pravopisnih simbola (?; !; ": ,: .) itd.
Da bi mene omalovažavao i moju jugoideologiju prepisao si i citirao stvari koje nisu uošte moji citati.
To su citati Maka i Hume, ali ne znaš čitati, a razumjeti pogotovo. Idi u neku stvar, a onda i u večernju školu naoči osnovne stvari da bi mogao moje članke komentarisati.
Zamolio bi te da se malo ohladiš i moje pisanje na miru ostaviš!
Svoju glupost ostavi u svojoj glavi.
Uz pozdrav Meša

huso75000 (2013-03-11 09:09:42)
autoru
opet pises jugoideoloske sh gluposti neka i ostali vide
"Sevdalinka je dijete feudalnog sistema, pjevana ponajčešće od samih feudalaca, u doba kad su oni bezbrižno živjeli na račun tuđeg truda."( sto bi rekli nasi ideoloski neprijatelji "Turskog sistema") pa kazes dalje "Zato u njoj nema bola sirotinjskog, nego sva odiše bolom za neshvatljivom čežnjom, koja se može da rodi samo kod materijalno obezbjeđenog staleža."( st bi rekli do juce turaka aga i begova" pa nesivisli zakljucak "Zato ona živahno i boji društvene prilike, u kojima je nastala."
Zanaci ona je umjetnost sistema a ne naroda "Feudalnog sistema je nestalo, zato je i sevdalinka umrla kao aktivna tvorevina. Ona sada samo zvuči tugom za prošlošću u dušama onih, čije živote mori i hvata u svoj kovitlac snažna prošlost." pa opet glupost " Sevdalinka nema nikakve veze sa današnjicom, i njen ton postepeno zamire u navali novog života koji, svojih tehničkim i kulturnim napretkom, briše teške granice između mora i zemalja, između naroda i, nekad tako oprečnih, pogleda na život.
Odakle sevdalinka vuče lozu, pa je tako snažna i razorna? Svakako, ne samo iz pitome slavenske duše. Dokaz je njena orginalnost i njena usamljenost. Bosanska sevdalinka ima jaku primjesu iskonskih elemenata, onih azijskih, koji se u nama bude sa snažnom provalom i opsnošću. Uporedo sa ovom razornom snagom azijskog elementa, stoji i linija njene vrijednosti na prostoj i veličanstvenoj visini. Lirska nota često vibrira u istanačnoj nijansi, da se izlizuje u ekspresivan izraz koji zahvata i krv i srž osjećanja. Slavenska bolećiva melanholija, koja ovdje nosi dah bogomilske Bosne, dah naših neprohodni planina i ćudljivih rijeka, miješa se sa neshvatljivom i mračnom melanholijom Azije. Sa rijetkim izuzecima, destrzktivna u svojoj srži, bosanska sevdalinka obuhvata sve negativne strane našeg doskorašnjeg odgoja i naše tradicije."
SACUVAJ ME BOZE I MOJ NAROD i njegovu kulturau i pomozi mu da zna zastititi svoje dobro od kradljivaca komsija i OD OVAKVIH ANALIZA...Boze pomozi mom narodu da se organizuje i ne lici na krdo koje luta...