Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: MUSALLA 2017
Aktivnosti manifestacije „Musalla 207“: Noć Kur'ana; Vježba Kondor, Biznis forum..
- „Poruka ovogodišnje manifestacije su tri vrijednosti: tradicija, vjera i domovina. „Musalla“ baštini sve ove vrijednosti koje su značajne za opstojnost svakog naroda, pa tako i Bošnjaka. Sjećanjem na sultana Mehmeda Fatiha i njegov dolazak na ove prostore njegujemo tradiciju i vjeru, a samo onaj narod koji ima svijest o svome identitetu može imati domovinu.“, istakao je ef. Adilović.

B.net | 2017-07-07 16:30:33
Kamengrad, Sanski Most: "Musalla 2017"
Sanjani su sinoć na Trgu oslobodilaca mogli da uživaju u koncertu islamske duhovne muzike koji je priređen u sklopu ovogodišnje vjersko kulturne manifestacije „Musalla 2017“. Ovom prilikom prisutnima se izvedbom ilahija predstavila grupa „Rejjan“ iz Sarajeva čiji su nastup prisutni pozdravili toplim aplauzom. Ovu grupu čine mladi muzičari koji izvode duhovnu muziku islama i njihova popularnost u našoj zemlji, ali i van njenih granica sve je veća.

B.net | 2017-07-06 15:24:41
Kamengrad, Sanski Most: Manifestacija „Musalla“
Islam nosi univerzalnu poruku mira, suživota i tolerancije, ali danas je prisutna zloupotreba vjere koja uz nepoznavanje islama, političku zloupotrebu i medijski iskrivljenu sliku o njegovim istinskim vrijednostima uzrokuje sve prisutniju islamofobiju.“, istakao je muftija Hasanović. On je rekao kako dobrim dijelom tome doprinose i problemi u islamskom svijetu, nejedinstvo i sukobi među samim muslimanima.

B.net | 2017-07-06 15:12:30
Manifestacija "Musalla 2017."
Knjiga prati i posljednje godine sultanske vlasti na ovim prostorima nakon punih 415 godina osmanske vladavine u Bosni. Rukopis Hasana Škapura je čekao 40 godina na objavu i to je učinjeno zahvaljujući njegovom sinu koji ga je svih tih godina čuvao i sačuvao. Knjiga govori o uticaju na politička i društvena previranja u Bosni na kraju 18 stoljeća te donosi detalje o osmanskoj reformi, ciljevima crne Gore i Srbije te interesima Velike Britanije, Austro Ugarske i Rusije na prostorima Balkana.

B.net | 2017-07-05 13:49:16
Kamengrad, Sanski Most: Manifestacija „Musalla 2017“
U okviru ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije „Musalla 2017“, svečano je otvorena izložba narodnih nošnji Minke Hodžić, koja već godinama njeguje terzijski i abadžijski zanat na ovim prostorima. Ona se već dugo vremena bavi izradom tradicionalnih narodnih bosanskih nošnji, kao i drugih odjevnih i ukrasnih predmeta sa etno motivima, koje su veoma traženi kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

B.net | 2017-07-05 13:42:52